Reli SP: Korzika

25. 10. 2007
Deli

Vreme je bilo v nasprotju s Katalonijo lepo in pogodu Marcusu Grönholmu, ki mu asfaltna Korzika sicer ne leži, a tokrat

preostalim dirkačem ni pustil, da bi se vmešali v njegov boj z Loebom. Super Seb je bil kljub temu razred zase.

Francoz je sicer izpolnil svoj načrt in z zmago zmanjšal zaostanek za vodečim v skupnem točkovanju. Citroënu se načrt ni povsem posrečil, saj Daniel Sordo ni mogel višje kot do tretjega mesta, še en njihov adut Francois Duval (Kronos, Xsara WRC) pa je ostal brez uvrstitve med najboljših osem predvsem zaradi sobotnih težav z elektriko. So pa imeli Francozi nekaj sreče, da je Fordov drugi tovarniški dirkač Hirvonen že na začetku re­lija, ki mu pravijo tudi reli deset tisočih ovinkov, zdrsnil v zid. Udarec je bil tako močan, da je odbilo zadnje desno kolo in Mikkovih upov na dobro uvrstitev je bilo konec.

Marcus Grönholm je v petek sicer prišel v vodstvo, a je Loeb na ponovitvah petkovih HP-jev odpeljal izvrstno in Finca pripravil do klasičnih izjav, ki jih daje po asfaltnih relijih: »Dal sem vse od sebe, Loeb je preprosto prehiter.« Marcus je bil iskren. Kako hud je dvoboj za letošnji naslov, pa je na Korziki pokazal tudi s tem, da v dirkalniku ni spremljal Loebovih vmesnih časov, medtem ko je aktualni prvak dejal, da še ni bilo relija, na ka­terem bi tako pogosto pogledoval, kako hiter je njegov veliki tekmec za naslov.

V petek in soboto je Loeb dirkal povsem na meji, v nedeljo pa je malce popustil in zadržal osvojeno prednost ter na domačem asfaltu zmagal še tretjič zaporedoma. Marcus je v soboto, ko je bilo dokončno jasno, da lahko Loeb reli izgubi le še s kakšno napako ali okvaro, omenjal tehnične težave z menjalnikom in izgubo moči. Po 35. zmagi Loeba na reliju za SP pa je bil zadovoljen, da mu je Loeb tokrat odščipnil le dve točki. Tri relije pred koncem ima Fordov dirkač štiri točke naskoka.

Če povzamemo dosedanji potek sezone, v kateri sta dominirala Grönholm in Loeb, verjetno ni treba posebej poudarjati, da Loeba čaka težko delo, saj lahko Grönholm ob še eni zmagi na dveh relijih na cilj pripelje za Loebom. Za vodilno trojico se je na Korziki bil pravi boj za preostala mesta. Ponsu je v nedeljo počila guma (Kopecky ga je tako brez težav prehitel), Latvala pa je s četrtim mestom izenačil najboljšo uvrstitev v karieri in to kar na asfaltnem reliju! Finec je na trši podlagi čedalje hitrejši, odlična uvrstitev pa mu odpira vrata v Fordovo tovarniško ekipo.

Na Korziki je debitiral nov vrhunski dirkalnik. Suzuki je Korziko izkoristil za testiranje novega SX4 WRC, za volanom katerega je bil Nicolas Bernardi, ki pa se je že prvi dan ukvarjal s težavami z motorjem. Reli Korzika je odločil letošnje prvenstvo JWRC. Na Korziki sta se udarila Aava in Andersson, oba sta na otok prišla z enakim številom točk, na koncu pa je po izletu Estonca s ceste naslov dobil Šved, ki je tako že drugič postal svetovni mladinski prvak.

Mitja Reven

Foto: Moštva

Rezultati relija Katalonija

1. Loeb/Elena (Citroën C4 WRC) 3.28:31, 5

2. Grönholm/Rautiainen (Ford Focus RS WRC 2007) + 23, 7

3. Sordo/Marti (Citroën C4 WRC) + 44, 3

4. Latvala/Anttila (Ford Focus RS WRC 2006) + 2:30, 5

5. Solberg/Mills (Subaru Impreza WRC 2007) + 2:42, 1

6. Atkinson/Prévot (Subaru Impreza WRC 2007) + 3:53, 8

7. Kopecky/Schovanek (Škoda Fabia WRC) + 8:02, 9

8. Pons/Amigo (Subaru Impreza WRC 2007) + 9:34, 2

17. Prokop/Tomanek (Citroën C2 S1600) + 23:59, 5*

*zmagovalec JWRC

SP v reliju za voznike:

1. Grönholm 104, 2. Loeb 100, 3. Hirvonen 74, 4. Sordo 45, 5. P. Solberg 38, 6. Atkinson 29, 7. H. Solberg 28, 8. Latvala 24, 9. Duval 12, 10. Kopecky 10 …

SP v reliju za moštva:

1. Ford 179, 2. Citroën 147, 3. Subaru 71, 4. Stobart Ford 64, 5. Kronos Citroën 39, 6. Munchi’s Ford 6

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"