Reli SP: v Mehiki Ogier vrhunsko, Loeb s smolo!

12. 3. 2018 | Aljoša Mrak
Deli

Aktualni svetovni prvak Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) je prepričljivo slavil na letošnjem tretjem reliju, ki je potekal v Mehiki. Veliko smo pričakovali od vrnitve devetkratnega prvaka Sebastiena Loeba (Citroën C3 WRC): če ne bi imel smole, bi verjetno celo zmagal!

Čeprav se je Ogier spet pritoževal, da ima kot prvi nastopajoči na makadamskih hitrostnih preizkušnjah (HP) slabše razmere, je na koncu vseeno odnesel domov pokal najboljšega v Mehiki. Zelo dobro je šlo Loebu: najprej se je ogreval, nato začel zmagovati na posameznih HP, na koncu pa ga je izdala prazna guma, ki sta jo morala s sovoznikom zamenjati kar na HP. Bil je vodilni, po smoli pa ni mogel višje kot na peto mesto v skupni razvrstitvi.

"Povozil sem kamen, ki je bil sredi ceste. Žal nisem mogel nič narediti, da ne bi prebil gume," je dejal 44-letni Francoz, ki je bil kljub smoli zelo zadovoljen, da je bil konkurenčen. Veliko prahu je (spet) dvignil njegov kolega v ekipi Kris Meeke, ki je po zanesljivem drugem mestu dve HP pred ciljem naredil napako ter se prekucnil na bok. Imel je srečo, da je s pomočjo gledalcev hitro nadaljeval in zato ni izgubil veliko časa, čeprav je moral drugo mesto prepustiti Špancu Daniju Sordu (Hyundai i20 Coupe WRC). 

Pri Toyoti sta se zbudila šele proti koncu relija, zato ne presenečata prvi dve mesti na zadnji HP, ki prinašata dodatne točke: zmagal je Ott Tanak, drugi je bil njegov kolega v japonsko-finski ekipi Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC). Na splošno pa bodo poskušali čim prej pozabiti na mehiške tehnične težave, saj sta bila šele 8. in 14. v skupni razvrstitvi.

Pred naslednjim relijem (od 5. do 8. aprila na Korziki) je Ogier povečal svojo prednost pred zasledovalci (56 točk proti 52 Neuvilla in 35 Mikklesena), med proizvajalci pa še vedno vodi Hyundai (84) pred M-Sportom Fordom (72), Citroënom (71) in Toyoto (67).

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel