Robert Kubica tretji v Evropi – v reliju!

20. 10. 2010
Deli
Robert Kubica

Kimi Raikkonen je prav gotovo najvidnejši zvezdnik F1, ki se muči v reliju. Toda ne najuspešnejši, saj si ta naziv verjetno bolj zasluži Robert Kubica.

Medtem ko se Raikkonen v soju televizijskih kamer in bliskavic fotoaparatov poti v vrhunskem Citroënu C4 WRC kar na dirkah svetovnega prvenstva, so relijski nastopi Poljaka Kubice veliko bolj neopazni. No, neopazni za ljubitelje foteljev in televizije, vendar precej odmevni v poznavalskih krogih.

Kubica je seveda pogodbeno vezan na Renaulta, zato se po izbranih dirkah podi z vrhunsko pripravljenim (starejšim) Renaultom Cliom S1600, saj Renault žal nima dirkalnika WRC oziroma S2000. Že na začetku letošnje sezone je opozoril nase z vrhunskimi časi, vendar ga je vedno upočasnila smola. Ali izleti s ceste.

Nato pa je začel svoj pohod, ki se je kronal kar s tretjim mestom v skupni razvrstitvi relija Antibes Cote d'Azur, ki velja za evropsko prvenstvo. Na tem francoskem reliju je moral priznati premoč le Luci Bettiju (Peugeot 207) in Michaelu Solowowu (Ford Fiesta), vendar sta oba omenjena dirkača sedela v zmogljivejših in štirikolesno gnanih dirkalnikih S2000. Sedaj boste verjetno dejali, da evropsko prvenstvo v reliju ne pomeni veliko, kar lahko tudi deloma potrdimo.

A vendar je Kubica na tem reliju zmagoval tudi na posameznih hitrostnih preskušnjah in pustil za seboj dirkače, kot so Čeh Tlusak (Škoda Fabia S2000), Poljak Oleksowicz (Ford Fiesta S2000), Francoz Lions (Mitsubishi Lancer EVO IX), Poljak Ruta (Peugeot 207 S2000) in večkratni švicarski prvak Burri (Subaru Impreza STi). Še niste prepričani?

Potem se spomnite, kako je na reliju Alpi Orientali pomalcal z Italijani, ki so vedno trd oreh na domačem terenu. Prvo mesto med prednje gnanimi dirkalniki (in 12. mesto v skupni razvrstitvi) kaže na kakovost, ko poljski zvezdnik formule 1 ni samo hiter, pač pa tudi vedno bolj zanesljiv in – vsestranski!

Reli in F1 se res meče v isti koš, imenovan avtomobilski šport, vendar sta si tako različna, da bolj ne bi mogla biti. Zato pa so uspehi Kubice še toliko bolj vredni! (AM)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja