VIDEO: Lotus Exige za reli

19. 9. 2011
Deli

Na letošnjem frankfurtskem salonu so pri Lotusu pokazali novo orožje za reli, imenovano Exige R-GT. Zadnji pogon, 1.200 kilogramov, sekvenčni 6-stopenjski menjalnik, 300 'konjev'. Zanimiva kombinacija, kaj pravite?

Pri Lotusu se z veseljem spominjajo na dogajanja pred 30 leti, ko so sodelovali v reliju s Talbotom Sunbeamom Lotusom. Ko je FIA predstavila pravila za razred R-GT, so takoj videli prilložnost, da bi model Exige S nadgradili za nastope v reliju.

V osnovi ima Exige prisilno polneni 3,5-litrski motor V6 s kar 302 'konji', saj jih pravila omejujejo na 34 milimetrski omejevalnik pretoka zraka. Šeststopenjski sekvenčni menjalnik ukazuje zadnjim kolesom, med njima pa je seveda diferencial z zaporo. Zavore pod 17- (spredaj) in 18-palčnimi kolesi (zadaj) so primerno izboljšane, ročna zavora je hidravlična, podvozje je povsem nastavljivo.

Zaenkrat so predstavili različico za asfaltne relije (kjer bo dirkalnik najbolj konkurenčen), za makadamske hitrostne preskušnje pa je šele v pripravi. (AM)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"