WRX serija bo od leta 2020 električna

9. 6. 2018
Deli
WRX serija bo od leta 2020 električna

FIA svet za moto šport (World Motor Sport Council, WMSC) je na srečanju v Manili na Filipinih potrdil načrte svetovnega rally-cross prvenstva WRX, da z letom 2020 preide na električni pogon.

Dirkalna serija bo sicer ohranila enak športni format in podobno število dirk v sezoni, prav tako bo še naprej odprta tako za tovarniške kot tudi zasebne tekmovalce. Ti bodo lahko homologirali svoje avtomobile, za katere bodo uporabili enake baterije in šasije kot tovarniški, a bodo njihove karoserije lahko nadomestili z lastnimi na osnovi 'generičnega modela' FIA.

FIA je že februarja razpisala ponudbo za nakup enotnih šasij in motorjev. Za razvoj šasije na osnovi monokoka iz ogljikovih vlaken, ki omogoča uporabo štirikolesnega pogona, so poskrbeli pri francoskem dobavitelju Oreca, baterije pa je kot edini dobavitelj priskrbel Williams.

Tovarniške in zasebne ekipe bodo v te šasije vgradile lastni pogonski sklop, pri katerem bodo izhajali iz specifikacij, ki veljajo za bolide formule E in ki bodo prirejene tako, da bodo omejile stroške in razvojne možnosti dirkalnikov in s tem seveda izenačile možnosti tekmovalcev. Avtomobili bodo sicer opremljeni z dvema motorjema, po enim na vsaki premi, ki bosta razvijala moč 500 kilovatov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja