Tudi temu velikanu grozi zapiranje tovarn. To je povedal izvršni direktor

14. 10. 2024 | STA
Deli
Tudi temu velikanu grozi zapiranje tovarn. To je povedal izvršni direktor (foto: Profimedia)
Profimedia

Po tem, ko je Volkswagen najavil, da bi lahko zaprl kakšno od svojih nemških tovarn in po tem, ko se je Audi praktično že poslovil od bruseljske tovarne, se zdaj s podobnimi namerami oglašajo tudi drugi.

Izvršni direktor avtomobilske skupine Stellantis Carlos Tavares v luči vse močnejše kitajske konkurence ne izključuje možnosti zaprtja tovarn. "Če si kitajski proizvajalci v Evropi zagotovijo 10-odstotni delež, to pomeni 1,5 milijona avtomobilov. Toliko pa jih pri nas sestavi sedem tovarn," je izpostavil za francoski gospodarski časnik Les Échos.  

"Ničesar ne moremo izključiti," Tavaresove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kot je opozoril, bodo morali evropski proizvajalci ob takem tempu kitajske konkurence zapreti tovarne ali pa jih predati Kitajcem.

Ocenil je, da bodo kitajski proizvajalci dodatne evropske carine obšli z vlaganjem v tovarne v Evropi. "Ko se bo to zgodilo, nas zapiranje tovarn zaradi presežkov ne sme presenetiti," je še dejal.

Stellantis, pod čigar okrilje spadajo znamke Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Chrysler in Jeep, je prejšnji mesec znižal napoved poslovanja, to pa pripisal težavam na severnoameriškem trgu in nasploh težkim razmeram v avtomobilskem sektorju.

Tavares bo sicer na čelu Stellantisa do začetka leta 2026, ko se bo upokojil. Njegovega naslednika v skupini še iščejo.

Francoska prestolnica bo prizorišče kitajsko evropske avtomobilske bitke

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem