Zaradi pomanjkanja zanimanja ustavljajo proizvodnjo

12. 9. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Stellantis bo jutri v Torinu zaustavil proizvodnjo Fiatovega malčka.

Stellantis bo za štiri tedne prekinil proizvodnjo popolnoma električnega modela Fiat 500e, kar je posledica nizkega povpraševanja po električnih vozilih.

Preberite še:

"Ta ukrep je nujen zaradi trenutnega pomanjkanja naročil, povezanega z globokimi težavami, s katerimi se soočajo vsi proizvajalci na evropskem trgu električnih avtomobilov, zlasti evropski," so sporočili iz Stellantisa.

Zaradi pomanjkanja zanimanja ustavljajo proizvodnjo
Fiat

Fiat 500e nastaja v domačem Torinu, v zgodovinski tovarni Mirafiori. Stellantis je napovedal, da bo prekinitev proizvodnje trajala od 13. septembra, hkrati pa dodal, da se podjetje "intenzivno trudi kar najbolje obvladati to zahtevno prehodno obdobje."

V okviru prizadevanj za izboljšanje proizvodnje je Stellantis vložil 100 milijonov evrov v tovarno Mirafiori. Med letoma 2025 in 2026 bodo tam začeli proizvajati tudi hibridno različico električnega modela 500.

Sindikati že dlje časa pozivajo Stellantis k prenovi proizvodnega obrata Mirafiori, kjer se je proizvodnja v zadnjih letih občutno zmanjšala, ter k uvedbi novega cenovno dostopnega avtomobila z visoko proizvodno kapaciteto.

Zaradi pomanjkanja zanimanja ustavljajo proizvodnjo
Fiat

"Kompleks Mirafiori doživlja temeljito preobrazbo z namenom, da postane globalni center inovacij in razvoja. To je ključno, če želimo uspešno odgovoriti na izzive prehoda k trajnostni mobilnosti, ki ga narekujejo zahteve trga," so še dodali pri Stellantisu.

Italija je v začetku letošnjega leta pripravila približno milijardo evrov vreden načrt za pomoč pri prehodu na okolju prijaznejša vozila, zlasti s subvencijami za nakup popolnoma električnih avtomobilov. Vendar pa se Rim in Stellantis ne strinjata glede vladnega pristopa k spodbudam.

Toliko smo za električni avtomobil pripravljeni odšteti Slovenci. Kaj pa nas najbolj skrbi?

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija