Legendarna, že skoraj pozabljena znamka, pripravlja nov model

28. 10. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Razkrili so tudi, kje se bo avtomobil proizvajal.

Stellantis je napovedal, da bo leta 2026 v svoji tovarni v Melfiju v južni Italiji začel proizvodnjo novega srednje velikega modela Lancia Gamma.

"Nova Lancia Gamma predstavlja pomemben mejnik na naši poti v prihodnost. Odraža zavezanost znamke trajnosti in vrhunski zmogljivosti, hkrati pa slavi nezamenljivo eleganco, ki že desetletja definira Lancio. Z njeno proizvodnjo v zgodovinski tovarni v Melfiju krepimo našo povezanost z bogato italijansko avtomobilsko dediščino in uresničujemo našo vizijo elektrificirane prihodnosti. Gamma bo predstavljala najboljše, kar Lancia ponuja: inovativnost, slog in nenehno stremenje k odličnosti," je dejal Luca Napolitano, izvršni direktor Lancie.

Lancia Gamma Melfi Stellantis
Lancia/Stellantis

Ta poteza je del širše strategije oživitve znamke Lancia, ki vključuje širitev na trge zunaj Italije. Nova mala Lancia Ypsilon, ki je prvi novi model znamke po več kot desetletju, bo lansirana v šestih državah, med drugim v Nemčiji, Franciji in Španiji.

Stellantis ima večletni načrt, ki vključuje proizvodnjo petih novih srednje velikih modelov v tovarni v Melfiju za evropski in bližnjevzhodni trg. Vsi bodo temeljili na novi platformi STLA Medium, ki omogoča proizvodnjo povsem električnih, hibridnih in klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem.

Lancia Gamma Melfi Stellantis
Lancia/Stellantis

Stellantis je ta mesec prav tako napovedal, da bo v Melfiju leta 2025 začel proizvodnjo najnovejše različice srednje velikega SUV-ja Jeep Compass, kot tudi novega modela pod luksuzno znamko DS.

Podjetje se v Italiji sooča s političnimi kritikami zaradi upada lokalne proizvodnje, nizkega povpraševanja in načrtov za proizvodnjo nekaterih novih modelov legendarnih italijanskih znamk v tujini.

Po napovedih sindikata FIM-CISL naj bi Stellantisova proizvodnja v Italiji letos padla pod 500.000 vozil, kar je velik upad v primerjavi s 751.000 vozili leta 2023. Med januarjem in septembrom se je proizvodnja v italijanskih tovarnah Stellantisa zmanjšala za več kot 30 odstotkov, medtem ko je v Melfiju upadla kar za 62 odstotkov.

Ameriška znamka v Volkswagnovi lasti oživlja, vendar z zamudo

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja