Študentski predlogi za mobilnost prihodnosti

Renault je z ugledno londonsko umetniško akademijo za umetnost Central Saint Martins sodeloval pri projektu, v okviru katerega so študenti oblikovali svoje zamisli o rešitvah za mobilnost v prihodnosti.

Študentski predlogi za mobilnost prihodnosti (foto: Renault) Renault
1. 6. 2016

V projektu je sodeloval osem ekip z več kot 25 študenti, končno pa so med tremi finalisti izbrali zmagovalko, tričlansko ekipo Oura.

Člani ekipe Oura so si zamislili vozilo v obliki oblačila, ki nosilcu oziroma vozniku daje občutek, da breztežnostno leti skozi prostor, hkrati pa ostaja trdno na cesti. Voznik se morebitnim nesrečam izogiba s pomočjo tehnologij za avtonomno vožnjo. Oblikovalci so se pri konstrukciji vozila zgledovali po baletnem plesalcu, ki dvigne svojo partnerko. Voznika na podoben način graciozno podpira struktura iz prepletenega jekla, ogljikovih vlaken in silikona, ki je z občutkom breztežnosti razpeta med sferičnimi kolesi, ki jih poganjajo elektromotorji, za stabilnost pa skrbijo giroskopi. Sama voznikova kletka je na tečajih, ki mu omogočajo, da je povsem nagnjen naprej ali pa ostane v pokončnem položaju. Za informiranje voznika skrbi zaslon za navidezno resničnost v voznikovem vizirju z vrsto možnosti za razverrilo, informiranje in varnost. Voznik se lahko odloči tudi za vožnjo pod njegovim nadzorom ali pa vožnjo povsem prepusti vozilu.

Drugi dve finalistki sta bili ekipi SYEO in Phantasy. SYEO (Share Your Extra Office) je vozilo, ki lahko služi tudi kot mobilna pisarna s sedeži, ki se napihujejo v različne konfiguracije. Z njim bi se lahko uspešno spopadli tudi s promblmeom visokih najemnin v Londonu. Oblikovalci vozila Phantasy so si po drugi strani zamislili živahno vozilce za dnevne prevoze po mestu, ki lahko služi tudi zabavam, pri njegovem razvoju pa so se zgledovali pri delu danskega industrijskega oblikovalca Vernerja Pantona.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri