Midsommer fest: Švedska tradicija v Volvovem slogu

8. 6. 2011
Deli

Švedi so praznovanje zmage poletja nad zimo pripeljali tudi v Slovenijo.

»Midsommer Fest« je na Švedskem praznik veselja in dokončne zmage poletja nad zimo. Praznuje se ga ob enakonočju, kot to pove že ime. Kanec švedskega praznovanja je na Slovensko prenesel tudi Volvo, ugledna švedska avtomobilska znamka, ki je za prijatelje znamke priredil praznovanje »Midsommer« na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Ta veliki družinski praznik praznujejo na Švedskem v času poletnega solsticija. Takrat se ob tipičnem kresnem totemu in ob švedskih dobrotah zberejo prijatelji in družinski člani na kakšnem kraju s prijetnimi naravnimi znamenitostmi, ki slavijo plodnost narave in njene obnovitvene cikle ter tako uživajo v praznovanju ljubezni kot največje sile narave.

Tudi Volvov pristop k snovanju avtomobilov je podoben. Veliko ljudi danes govori o ekologiji, Volvo pa skrbi za okolje, dokaz so znane Volvo DRIVe različice avtomobilov, ki ponujajo zelo dober izkoristek goriva in varčevanje, izdelani so iz posebnih prijaznih materialov, oddajajo najnižjo vrednost škodljivih toplogrednih plinov ter so izdelani v tovarnah, ki si prizadevajo za zmanjšanje emisij.

V iskanju stika tehnike z naravo je bila tudi Volvova prireditev na Zemonu, druženje in izmenjava mnenj in izkušenj – ne le o avtomobilih. Volvo, tako kot s svojimi avtomobili, je tokrat skušal doseči nekaj več, »čaroben dotik kulture« - švedske in slovenske. Prireditev je vodila Ula Furlan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja