Tako preprosto je to: ADAC opozarja na možnost kraje avtomobilov z brezkontaktnim ključem

Vse, kar potrebuje tat, je ojačevalnik signala 'pametnega' ključa.

Tako preprosto je to: ADAC opozarja na možnost kraje avtomobilov z brezkontaktnim ključem (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
6. 9. 2017

Nemški avtomobilski klub ADAC, največje avtomobilsko združenje v Evropi, je pripravilo zanimiv preizkus, ki kaže na ranljivost avtomobilov z brezkontaktnimi ključi oziroma pametnimi karticami. Avtomobili takšne ključe zaznajo v radiju dva do tri metre okrog sprejemnika, s pomočjo ojačevalnika signala pa naj bi se ta razdalja lahko povečala do več sto metrov. V tem primeru tatovi nimajo na voljo le odprtih vrat, temveč se lahko z avtomobilom odpeljejo poljubno daleč – dokler prvič ne ugasnejo motorja.


Zanimivi so tudi komentarji pod posnetkom: kar nekaj jih meni, da so takšni ključi povsem nepotrebni, medtem ko drugi svetujejo vgradnjo stikala, ki prekine napajanje avtomobila in s tem omogoči samodejno odklepanje.

Matevž Hribar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri