Takšne so nove cene pogonskih goriv na avtocestah in izven njih

Cena za liter bencina bo tudi na avtocestah še vedno pod dvema evroma.

Takšne so nove cene pogonskih goriv na avtocestah in izven njih (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2022

Na bencinskih servisih ob avtocestah je cena pogonskega goriva danes za približno 20 centov višja kot na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,851 evra na Petrolovih servisih in 1,944 evra na servisih OMV Slovenija, za liter dizla pa pri obeh ponudnikih nekaj čez dva evra.

Na Petrolovih bencinskih servisih na omrežju avtocest in hitrih cest, kjer cene pogonskega goriva določajo trgovci sami, je tako treba za liter dizelskega goriva odšteti 2,002 evra, za servisih OMV Slovenija pa 2,046 evra, izhaja iz podatkov, objavljenih na spletni strani goriva.si.

Tudi na bencinskih servisih izven omrežja avtocest in hitrih cest so cene pogonskega goriva danes dražje, a tam ceno določa vlada z uredbo, zato je ta nižja. Za liter 95-oktanskega bencina je tako treba odšteti 1,755 evra, za liter dizla pa 1,848 evra.

Preberite še: Hrvati zamrznili cene goriv, toliko bo od jutri dalje potrebno odšteti za liter bencina in dizla

Nova uredba poleg tega določa najvišjo dovoljeno višino marže. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra in za 95-oktanski bencin 0,0607 evra za liter, nato pa bo za dizel 0,0983 evra in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra za liter. Vlada je sicer začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Kljub višjim cenam pa so cene pri nas nižje kot v Avstriji, Italiji in za tujce tudi na Madžarskem, kjer je treba za liter goriva plačati več kot dva evra. Na Hrvaškem so cene podobne kot pri nas.