Talisman - Renaultova nova velika limuzina

6. 7. 2015
Deli

Renault je predstavil Talisman, elegantno štirivratno limuzino, s katero nadomešča Laguno.

Kot pravijo, so ime Talisman izbrali, ker je karizmatično, pričara občutek zaščitništva in moči, se zlahka izgovori v vseh jezikih sveta ter poudarja močan značaj in energijo, uteleša pa tudi vse odlike nove velike limuzine znamke Renault.

Klasična triprostorska limuzina je dolga 4,85 metra, široka 1,87 metra in visoka 1,46 metra, medosna razdalja pa znaša 2,81 metra. Seveda prispeva k prostorni notranjosti, v kateri naj bi se potniki dobro počutili tudi zaradi idealne razporeditve steklenih in kovinskih površin v razmerju 1:2. Zunanjost poleg limuzinsko značilne tretje bočne šipe zaznamujejo tudi dolgi pokrov motorja s kromirano masko hladilnika, na kateri je velik romb znamke, ter markantni zadek, v katerem se skriva prtljažnik s prostornino 608 litrov. V notranjosti izstopajo sedeži s hrbtišči, izdelanimi s tehnologijo "Cover Carving", poltogo školjko, ki je hkrati odporna, upogljiva in lahka. Pripomore tudi k več prostora na zadnji klopi.

Pod motornim pokrovom Talismana so dva bencinska in trije dizelski motorji. Bencinska sta Energy TCe 150 in TCe 200, dizelski pa Energy dCi 110, dCi 160 in dCi 130. Močnejše si sicer deli z Espaceom, a so v tem primeru zaradi 200 kilogramov lažje karoserije z aerodinamičnim količnikom 0,27 bolj poskočni in gospodarni. Z motorjem Energy dCi 110 Talisman v zrak izpušča le 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, s čimer je v vrhu segmenta D. Za udobje in dobre vozne lastnosti sicer lahko skrbita tudi elektronsko krmiljenje blažilnikov in štirikolesni volan.

Talisman bo sicer na voljo tudi v karavanski različici Grandtour. Obe si bo javnost lahko prvič ogledala na jesenskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, v Evropi pa bo prvim kupcem na voljo konec leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja