Novice Promocijsko sporočilo

Tehnologija, ki se je lahko veselijo tudi avtomobilisti

21. 10. 2021
Deli

Najnovejši dosežki na področju mobilne telefonije bodo v prihodnjih letih odločilno vplivali na razvoj avtomobilske industrije. Vi pa lahko to tehnologijo izkusite že danes.

Sodobni avtomobili, ki so prepredeni z različno tehnologijo so že nekaj let sposobni komunicirati tudi na daljavo. Sprva so omogočali zgolj telefonske klice, sedaj pa tudi dostop do interneta, komunikacijo s tovarno in še bi lahko naštevali. V prihodnjih letih bo zato hitra telekomunikacijska povezava v avtomobilih skoraj tako pomembna, kot je bila nekoč končna hitrost kateregakoli avtomobila.

In prav tehnologija 5G je morda ključ do tega, da bo komunikacija med avtomobili in drugimi elementi omrežij ob vse večjih zahtevah v prihodnjih letih potekala kar se da hitro in nemoteno. Omogoča namreč višje hitrosti, hitrejšo odzivnost in širšo pretočnost, da lahko več naprav na enkrat uživa maksimalno povezljivost. Naslednja generacija mobilne spletne povezave prihaja štiri desetletja po vzpostavitvi prvega, 1G mobilnega omrežja, in po desetletju uživanja v omrežju 4G. Od tovrstne tehnologije bodo prav zagotovo odvisna tudi avtonomna vozila naslednje generacije.

Že sedaj pa lahko novo tehnologijo koristite v svojem vsakdanu. Pravzaprav vse, kar lahko sedaj počnete na svojih pametnih telefonih, boste na 5G omrežju lahko počeli še hitreje. In bolj učinkovito. 5G obenem odpira možnost vstopa novih, doslej zgolj konceptih tehnologij – od pametnih očal do augmentirane (nadgrajene) resničnosti. No, pa tudi vaše najljubše serije boste lahko preko 5G omrežja gledali v najvišji ločljivosti.

Tudi avtomobilska industrija se razvija s svetlobno hitrostjo in veliko bo odvisno od tehnologije pete generacije, saj avtomobili vedno bolj postajajo veliki računalniki.

Kar se je še pred kakim letom zdelo utopija, je sedaj postalo realnost. Telemach, zato brez prestanka nadgrajuje svoje omrežje 5G. Poleg Ljubljane so bazne postaje že zrasle v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Velenju in na Ptuju. V vseh teh mestih je 5G že na voljo, če se v to omrežje lahko poveže vaš telefon. To pa še ni vse, s kombinacijo obstoječih LTE spektrov z novimi 3.500 in 700 Mhz Telemach že zagotavlja najširšo pokritost z gigabitnimi hitrostmi v Sloveniji. In da bi bil izkoristek popoln so sedaj še nadgradili svoje mobilne pakete, po zaslugi katerih si lahko v paketu Največ lahko omisli neomejen prenos podatkov.