Tesla aktivno v Evropi

20. 9. 2013
Deli

Tesla je s svojimi električnimi avtomobili vse bolj prisoten tudi v Evropi.

Samo v avgustu so Model S dobavili kupcem na Norveško, v Nemčijo, Belgijo, Dansko, Islandijo, Luksemburg, Španijo, Švico in na Nizozemsko. Hkrati napovedujejo, da bodo še pred koncem letošnjega leta postavili številne nove trgovine in servise, poleg omenjenih držav tudi v Veliki Britaniji, Franciji in Avstriji, prve avtombile pa bodo kmalu dobavili tudi v Slovenijo, ljubljanskemu podjetju za napredno mobilnost Avantcar. Teslo S smo seveda preizkusili, vtise si lahko preberete tukaj, posneli pa smo tudi video.

Na frankfurtskem salonu pa so poleg avtomobilov predstavili tudi svoje nove električne superpolnilnice, ki so od drugih primerljivih in v Evropi poznanih kar 20-krat hitrejše in predvsem – brezplačne! Teslove superpolnilnice napolnijo baterije njihovih modelov do polovice v zgolj 20 minutah. Prvo takšno superpolnilnico so v avgustu odprli na Norveškem (sedaj pa je tam mreža šestih polnilnic, ki pokrivajo 90 odstotkov prebivalstva te države), do konca prihodnjega leta pa bodo poskrbeli, da bo potovanje lastnikov Teslovih modelov povsem brezplačno na Norveškem, v Nemčiji, na Nizozemskem, v Švici, Belgiji, Avstriji, na Danskem in v Luksemburgu. 90-odstotno pokritost obljubljajo v Veliki Britaniji in na Švedskem, v ostalih državah pa bodo najprej pokrili najpomembnejše tranzitne poti.

Ob tem naj dodamo, da je na nedavnih testiranjih ameriškega združenja NHTSA (National Hihgway Traffic Safety Administration) Model S dosegel pet zvezdic, pri čemer pa jih ni dosegel zgolj skupno, temveč prav v vsaki podkategoriji. Približno en odstotek do zdaj preizkušenih avtomobilov se pohvali z vsemi petimi zvezdicami. Pri tem je zanimivo, da je Model S v skupni kategoriji dosegel oceno kar 5,4 zvezdice, čeprav jih v resnici podeljujejo zgolj pet. Tako je Tesla Model S dosegel nov varnostni rekord v Združenih državah Amerike, in to skupno in v več kategorijah.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"