Teslini tovarni grozi izklop ... iz kanalizacijskega omrežja! To so "umazane" podrobnosti Teslinih, nemških težav

28. 2. 2024 | STA
Deli
Teslini tovarni grozi izklop ... iz kanalizacijskega omrežja! To so "umazane" podrobnosti Teslinih, nemških težav (foto: Profimedia)
Profimedia

Delovanje Tesline tovarne v Berlinu marsikomu močno smrdi ...

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla v svoji tovarni v Berlinu 'konstantno in pomembno' presega omejitve glede odpadnih voda, presega tudi mejne vrednosti fosforja in skupnega dušika, opozarjajo v lokalnem komunalnem podjetju Strausberg-Erkner Water Association (WSE). V tej luči dopuščajo izklop tovarne iz kanalizacijskega sistema.

Pri Tesli se na opozorila ne odzivajo ...

V WSE navajajo, da prošnje in opozorila podjetju glede odpadnih voda ne zaležejo. Prihodnji teden bodo zato sklicali izredni sestanek, na katerem naj bi bilo govora o tem, ali Teslino tovarno v Grünheideju, tik pred Berlinom, izklopiti iz lokalnega kanalizacijskega sistema, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

WSE namreč zaradi Tesle grozi več milijonov evrov dodatnih stroškov, lahko pa bi prišlo tudi do prepovedi izpusta vseh preostalih odpadnih voda, ki jih upravljajo, na čistilno napravo Münchehofe.

V Tesli medtem trdijo, da za industrijske vode skrbijo sami v svojih obratih. Kot navajajo, odpadne vode res nastajajo pri delovanju sanitarnih prostorov in kuhinj, a gre ob obdelavi industrijske odpadne vode le za navadne komunalne odplake.

Širitev pod vprašajem

Ameriško podjetje sicer želi 300 hektarov veliko tovarno v Grünheideju razširiti, a lokalno prebivalstvo temu ni naklonjeno. Posebej pa so proti tovrstnim načrtom okoljski aktivisti, saj da bi bilo za to treba krčiti gozd, poleg tega pa gre za vodovarstveno območje.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja