Tesla blizu razvoju povsem avtonomnega vozila

Ustanovitelj ameriške Tesle Elon Musk je ocenil, da bi lahko to podjetje do konca letošnjega leta predstavilo avtomobil, sposoben povsem avtonomne vožnje. Muskove napovedi na tem področju so se sicer v preteklosti že izkazale za netočne, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Tesla blizu razvoju povsem avtonomnega vozila (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2020

Tesla, ki je nedolgo nazaj postala največ vreden proizvajalec avtomobilov na svetu, intenzivno razvija avtonomno vožnjo t. i. pete stopnje.

"Resnično verjamem, da bomo dosegli peto stopnjo, kar dejansko pomeni popolno avtonomijo, in mislim, da jo bomo dosegli zelo hitro," je v vnaprej posnetem sporočilu za šanghajski tehnološki sejem napovedal Musk. "Verjamem, da bomo osnovno delovanje ... dokončali še letos," je dodal.

Musk je sicer v preteklosti tehnologijo za povsem avtonomno vožnjo napovedoval že do leta 2018, lani pa je ocenil, da bi jo kalifornijski proizvajalec električnih avtomobilov lahko predstavil v začetku letošnjega leta.

Strokovnjaki prepoznavajo več stopenj avtonomne vožnje, in sicer stopnje od ravni ena do štiri pomenijo kombinacijo samostojnega odločanja avtomobila ter človeškega poseganja v dogajanje. Peta stopnja pa pomeni avtomobil, ki nikoli ne zahteva človeškega posredovanja. V takem avtomobilu bi lahko denimo človek spal ali gledal film, medtem ko bi avtomobil sam vozil in se odzival na stanje v prometu.

Tesla že ponuja delno avtonomno vožnjo svojih vozil, analitiki pa opozarjajo, da je pot do celovite avtonomne vožnje prepredena ne le s tehnološkimi izzivi, ampak tudi pravnimi in regulatornimi ovirami.

Vir: STA