Tesla precej pod pričakovanji

19. 10. 2023 | STA
Deli
Tesla precej pod pričakovanji (foto: Profimedia)
Profimedia

Teslin dobiček je namreč padel za več kot polovico.

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla v tretjem četrtletju letošnjega leta ni izpolnil pričakovanj analitikov glede dobička in prihodkov, predvsem zaradi višjih stroškov in popustov. Prihodki so od tretjega četrtletja lani narasli za devet odstotkov na 23,35 milijarde, dobiček pa je padel za 52 odstotkov na 1,76 milijarde dolarjev.

Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov je padel za 37 odstotkov na 66 centov na delnico, ki se je v podaljšanem trgovanju v sredo pocenila za 3,89 odstotka na 233,25 dolarja.

Šef podjetja Elon Musk je letos večkrat znižal cene vozil. Aprila je vlagateljem povedal, da so prizadevanja za večjo prodajo trenutno pomembnejša od dobička. Tesla se namreč sooča z vse večjo konkurenco električnih vozil drugih proizvajalcev, kot sta General Motors in Ford.

Vrednotenje Teslinih delnic sicer še vedno prekaša druge ameriške proizvajalce avtomobilov in se je do leta 2023 več kot podvojilo, kar je Musku zagotovilo položaj enega od dveh najbogatejših ljudi na svetu, poroča AFP.

Tesla je v začetku tega meseca poročal, da je v tretjem četrtletju zaradi izpadov v tovarnah v Šanghaju in Austinu zmanjšal dobavo novih avtomobilov na 435.059 enot.

Celotna proizvodnja se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim zmanjšala za 10 odstotkov na 430.488, a podjetje še vedno pričakuje, da bo letos proizvedlo 1,8 milijona vozil.

Musk vztraja, da so naložbe v umetno inteligenco in programsko opremo, ki bo kmalu omogočila avtonomno vožnjo, prava naložba. "Ekonomika avtonomnih vozil je resnično osupljiva v pozitivnem smislu," je dejal Musk o tehnologiji, ki je po njegovih besedah tik pred vrati.

Preberite še: Avtomobili: obutev v njuni podobi je pravi prodajni hit!

BONUS VIDEO: To so skrite slabosti (in prednosti) električnih avtomobilov!

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol