Tesla ima nove partnerje na Balkanu, tu so prve podrobnosti

 Tovarna za proizvodnjo avtomobilskih cevi iz Bosne in Hercegovine Pass bo proizvajala dele za avtomobile ameriške družbe Tesla, poroča sarajevski portal Klix.

Tesla ima nove partnerje na Balkanu, tu so prve podrobnosti (foto: Tesla) Tesla
20. 1. 2023

Pogajanja s Teslo še potekajo, a je njen prihod v BiH skoraj stoodstoten, so sporočili iz podjetja Pass, kjer pričakujejo pozitivne učinke za Bijeljino pa tudi celotno državo.

Razširitev proizvodnje in prihod družbe Tesla v Bijeljino na severovzhodu države, kjer stoji tovarna Pass, je potrdil Rado Maletić, ki je 15-odstotni lastnik tega podjetja.

Večinski lastniki so Nemci. "Nemci se še vedno pogajajo s Teslo, a je 99 odstotkov verjetno, da bodo pogajanja uspešna in bomo proizvajali večino delov za avtomobile Tesla," je za Klix dejal Maletić. Pojasnil je, da bo Pass proizvajal vse dele za Teslo, ki so "pod havbo".

Družba v lasti Elona Muska v BiH po njegovih besedah prihaja zaradi poceni delovne sile in vrhunske kakovosti. "Proizvodnjo so se odločili preseliti iz Amerike v Evropo tudi zato, da bi znižali davčne dajatve, ki jih morajo plačati na uvoz delov iz Amerike v Evropo," je dodal.