Čeprav gre znamka marsikomu v nos, očitno nekaj počnejo prav

2. 6. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Kaj analitiki napovedujejo za njihovo prihodnost? Nekaj bodo vseeno morali popraviti.

JATO, ki se ukvarja z globalnimi analizami avtomobilskega trga, je razkril podatke za prvo četrtletje letošnjega leta. Komu kaže najbolje? 

Globalno se je v prvih treh mesecih najbolje odrezala Tesla z modelom Y. Skupaj so jih prodali 267.171, od tega 71.114 v Evropi. Največ so jih prodali marca, več kot 40.000. To je bil tudi najbolj prodajan avtomobil na stari celini (v prvem četrtletju).

Tesla

Prehiteli so Japonce

Uspelo jim je prehiteti tudi Toyoto. Ta poleg Tesle z modelom Y zaseda druga štiri mesta med petimi najbolje prodajanimi avtomobili na svetu. To so Toyota Corolla, Hilux, Rav4 in Camry. Model Y je tudi edini električni avtomobil v peterici.

Toyota

Dobre napovedi

Analitiki pri JATO napovedujejo, da bo model Y najbolj prodajan avto letošnjega leta. K temu naj bi pripomoglo nižanje cen in vedno manj težav v dobavnih verigah. Znamko zdaj omejuje le še skopa ponudba modelov; če želijo še povečati svoje prodajne številke, bodo morali svojim potencialnim kupcem ponuditi še kaj več.

tesla

Pogovori z Indijo

Visoke številke so Tesli omogočile tudi nove tovarne; nam najbližja je v Berlinu, kjer izdelujejo ravno najbolj prodajan model. Sredi maja se je govorilo tudi o tem, da želi znamka nove tovarne zgraditi tudi v Indiji. Ta država je trenutno največji trg, kjer Tesla še ne prodaja svojih avtomobilov - težava so visoki uvozni davki.

Tesla

Fotografije: Profimedia, promocijsko gradivo

Preberite še: V enem samem letu so mu ukradli 5 avtomobilov, zato se ta slavni igralec dandanes naokrog prevaža kar s …

Priporočamo tudi: Ta 65-letna televizijska voditeljica je nora na Porscheje, njene avtomobilske zbirke pa se nihče ne bi branil

Zapeljali smo se z najbolje prodajanim Mercedes-Benzom pri nas:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"