Delavci v Teslini nemški tovarni tarnajo nad slabimi delovnimi pogoji

9. 10. 2023 | STA
Deli
Delavci v Teslini nemški tovarni tarnajo nad slabimi delovnimi pogoji (foto: Profimedia)
Profimedia

Po podatkih lokalnih oblasti se je v dotični Teslini tovarni zgodilo najmanj sedem resnih nesreč pri delu.

Več kot 1000 zaposlenih v tovarni ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla v Nemčiji je s sindikalno akcijo zahtevalo boljše delovne pogoje. Menijo, da je obremenitev zaradi kratkih proizvodnih ciklov, pomanjkanja osebja in previsokih proizvodnih ciljev velika, je sporočil sindikat IG Metall.

Zaposleni v Teslini tovarni v Grünheideju blizu Berlina so med nočno in jutranjo izmeno na svoje majice nalepili nalepke sindikata IG Metall, na katerih je pisalo: "Skupaj za varno in pošteno delo pri Tesli." Akcija naj bi potekala ves dan, sporočilo sindikata povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Številni Teslini zaposleni se v pogovorih s sindikatom pritožujejo nad slabimi delovnimi pogoji. Menijo, da je obremenitev zaradi kratkih proizvodnih ciklov, pomanjkanja osebja in previsokih proizvodnih ciljev velika.

Delavci so opozorili tudi na resne pomanjkljivosti pri zdravju in varnosti pri delu, kar je med drugim povzročilo veliko število nesreč pri delu, izpostavljajo v sindikatu.

Po podatkih lokalnih oblasti se je v dotični Teslini tovarni zgodilo najmanj sedem resnih nesreč pri delu.

"Če posamezniki zahtevajo izboljšave, zabredejo v težave ali pa se ne zgodi nič. Skupaj pa je mogoče doseči izpolnitev zahtev," je prepričan predstavnik sindikata Dirk Schulze.

Teslina tovarna v Grünheideju je začela obratovati marca lani. Trenutno je v njej zaposlenih okoli 11.000 ljudi, pri proizvajalcu avtomobilov pa so medtem potrdili načrte za širitev tovarne, še navaja dpa.

Preberite še: Test zimskih pnevmatik: Najdražje niso nujno najboljše

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol