Teslina nemška tovarna je ostala brez elektrike. Kaj se je zgodilo?

7. 3. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Teslina nemška tovarna je ostala brez elektrike. Kaj se je zgodilo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kar malce ironično je, da eden največjih svetovnih proizvajalcev na svetu ostane brez - elektrike. To se je Tesli zgodilo v njihovi nemški tovarni, težava pa je precej večja kot, recimo, preprosta menjava varovalke.

Izpad električne energije v nemški tovarni pa ni posledica tehničnih težav, temveč povsem človeškega faktorja. Nekdo je namreč zažgal enega izmed stebrov daljnovoda, ki napaja kraj, v katerem je tudi Teslina tovarna in povzročil dolgotrajnejši izpad električne energije.

Profimedia

Odgovornost so prevzeli ...

Gre za nameren požig, za katerega je prevzela odgovornost ekološka organizacija Vulkan (Vulkanogruppe), ki je v svoji izjavi dejala: "Sabotirali smo Teslino tovarno." Policija je medtem potrdila pristnost prevzema odgovornosti.

Incident se je zgodil v torek nekaj pred peto uro zjutraj, ko je bila na delu nočna izmena. Tovarna je padla v temo, vseh 12.000 delavcev pa so nemudoma evakuirali. Brez elektrike so ostala tudi okoliška naselja, približno 1.000 ljudi.

Profimedia

Musk ni mogel biti tiho

Ob tem se je oglasil tudi Elon Musk, ki je dejal, da je bila ta poteza "ekstremno neumna". Škoda, ki bi jo lahko ob tako dolgi zaustavitvi proizvodnje utrpela Tesla, bi namreč lahko znašala več sto milijonov evrov.

Dogodek je zagotovo povezan tudi s Teslinim načrtom za širitev tovarne, ki mu sicer lokalna skupnost močno nasprotuje, s katerim bi proizvodnjo avtomobilov povečal kar na 1.000.000 letno. Trenutno jih namreč s tekočih trakov zapelje več kot pol manj.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol