Tesla pred novo tožbo, na ameriško podjetje so se spravili v Nemčiji

19. 7. 2022
Deli
Tesla pred novo tožbo, na ameriško podjetje so se spravili v Nemčiji (foto: Profimedia)
Profimedia

Zveza nemških potrošniških organizacij VZBV je na berlinskem deželnem sodišču vložila tožbo proti ameriškemu proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla zaradi pomislekov glede varstva osebnih podatkov in trditev, da nakup tesel zmanjšuje emisije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri VZBV Teslo obtožujejo "zavajajočih podnebnih izjav in pomanjkljivih informacij" v zvezi z nadzornimi kamerami v vozilih. Po navedbah združenja kupci Teslinih vozil niso bili obveščeni, da je uporaba nadzornega načina, v katerem kamere spremljajo okolico avtomobila, v nasprotju z evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov.

Uporabniki te funkcije "bi morali od oseb, ki bi šle mimo avtomobila, pridobiti privolitev za obdelavo osebnih podatkov", je dejal vodja sodnih postopkov pri VZBV Heiko Dünkel.

Zato je bilo upoštevanje predpisov o varstvu podatkov pri uporabi te funkcije "praktično nemogoče", vozniki pa so "tvegali globe", je opozoril Dünkel.

Odobritev nadzornega sistema je po oceni vodje oddelka za mobilnost pri VZBV Marion Jungbluth pokazala "vrzeli v postopkih odobritve funkcij samodejne vožnje" v Nemčiji. Prometni in podatkovni regulatorji bi morali okrepiti sodelovanje, je dejala.

Preberite še: Kitajske oblasti prepovedale uporabo vozil znamke Tesla, razlog pa je skoraj bizaren

Po prepričanju združenja je podjetje obenem zavajalo z oglasi, v katerih je poudarjalo, da je nakup enega od Teslinih avtomobilov ugoden za podnebje.

"Kar avtomobili Tesla prihranijo pri emisijah ogljikovega dioksida, lahko vozila drugih proizvajalcev dodatno izpustijo. Tesla pa s tem zasluži denar," so izpostavili v VZBV.

Tesla je namreč samo leta 2020 zaslužila 1,6 milijarde dolarjev s prodajo t. i. emisijskih kuponov - pravic do emisij, ki drugim proizvajalcem omogočajo preseganje omejitev, ki veljajo za njihov vozni park. V EU se to izvaja tako, da se več proizvajalcev združi v združenja za nakupe emisij, so navedli in opozorili, da kupcem to ni bilo jasno pojasnjeno.

Tesla je v začetku leta v bližini Berlina odprla svojo prvo evropsko tovarno, potem ko je premagala vrsto pravnih izzivov, ki so jih vložili lokalni prebivalci in okoljevarstvene organizacije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja