Tesla prehitel Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje

2. 7. 2020
Deli
Tesla prehitel Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Tamino Petelinšek/STA

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je prehitel japonskega velikana Toyoto na vrhu lestvice proizvajalcev avtomobilov z največjo tržno vrednostjo na svetu. Naziv je Tesla osvojil, čeprav v primerjavi s Toyoto izdela in proda zanemarljivo število vozil in doslej še nikoli ni ustvaril letnega dobička.
 

Teslina tržna vrednost, torej skupna vrednost njenih delnic na borzi, je v sredo presegla 209 milijard dolarjev, Toyotina pa je bila pri 205 milijardah.

Novica je verjetno najbolj navdušila ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Tesle Elon Musk, ki ima nalogo, da v desetletju njeno tržno vrednost poveča na 650 milijard dolarjev.

Britansko svetovalno podjetje Pirc je sicer delničarjem Tesle nedavno priporočilo, naj Muska odstavijo s položaja glavnega izvršnega direktorja, ker lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet, če mu uspe načrt izpolniti.

Elon Musk nima plače

Musk nima plače, ampak ima pravico do odkupa Teslinih delnic po ceni nižji od tržne, če mu uspe doseči določene mejnike, kot je vknjižba četrtletnega dobička. Musk lahko v takem primeru odkupi delnice Tesle in jih potem proda po tržni ceni. Poleg tega Musk velja tudi za tveganje zaradi svojih pogostih izpadov v javnosti.

Vir: STA

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel