Po dolgih letih obljub je tu! Je to res prihodnost?

11. 10. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Elon Musk ga je, tako kot tudi že marsikaj drugega, napovedoval več let. Včeraj ga je končno pokazal javnosti - novi robotaxi z zvenečim imenom!

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, je na odmevnem dogodku 10. oktobra v hollywoodskem filmskem studiu predstavil "Cybercab", avtonomni taksi z dvižnimi vrati, ki bo šel v proizvodnjo leta 2026, po predvideni ceni manj kot 30.000 evrov. Futuristično vozilo bo popolnoma brez človeških kontrol in bo namenjeno tako običajnim potrošnikom kot tudi storitvam avtonomnih taksijev, podobno kot Waymo v San Franciscu in Phoenixu.

tesla, robotaxi
Tesla

Musk je poudaril, da bodo Cybercab proizvajali v velikih količinah in da bodo uporabniki lahko ta dvosedežni robotaksi kupili po ceni nižji od 30.000 evrov. Tesla načrtuje izdelavo robotaksija v svoji tovarni v Austinu v Teksasu.

Na dogodku je Musk prav tako napovedal nadgradnjo programske opreme Full Self-Driving (FSD), ki bi lahko že prihodnje leto omogočila avtonomno vožnjo Teslinih obstoječih modelov. Kljub temu pa Musk tovrstne napovedi podaja že več kot desetletje, brez dokončne realizacije popolnoma avtonomne različice FSD.

tesla, robotaxi
Tesla

Cybercab bo tudi temelj Tesline lastne mreže deljenja prevozov ("car sharing"), kar Musk vidi kot prihodnost za voznike storitev, kot so Uber ali Lyft. Ti bi lahko najeli več taksijev in jih posodili Teslini mreži v zameno za delež prihodkov.

»Mislim, da nas čaka veličastna prihodnost,« je dejal Musk na dogodku v studiu Warner Bros v Burbanku v Kaliforniji. Poudaril je, da želi s futurističnim dizajnom, ki ga je mogoče opaziti tudi pri Teslinem Cybertrucku, spremeniti izgled cest.

tesla, robotaxi
Tesla

Kljub spektakularnemu dogodku je bilo podrobnosti o vozilu malo. Musk ni razkril specifikacij za Cybercab, vendar je omenil, da vozilo ne bo imelo klasičnega polnilnega priključka za električne avtomobile, saj bo uporabljalo induktivno polnilno ploščo, ki ne potrebuje človeškega posredovanja.

Eden od investitorjev je izrazil razočaranje nad pomanjkanjem konkretnih časovnih načrtov in podrobnosti o Teslinih prihodnjih modelih. Analitiki Wall Streeta so se strinjali, da je dogodek sprožil več vprašanj kot odgovorov, pri čemer ni bilo omenjeno načrtovano cenejše vozilo, ki bi širilo Teslino bazo kupcev.

tesla, robovan
Tesla

Poleg Cybercaba je Tesla na dogodku predstavila tudi "Robovan", velik kombi, ki lahko prevaža do 20 ljudi ali tovor. Podrobnosti o cenah ali datumu proizvodnje niso bile razkrite, vendar naj bi bil Robovan potencialno uporaben kot poceni javni prevoz.

Tesla je prav tako napovedala, da bodo njihovi obstoječi modeli, kot sta Model 3 in Model Y, do leta 2025 lahko avtonomno delovali v Kaliforniji in Teksasu. Nadaljnje širitve v druge trge, vključno z Evropo, bodo odvisne od pridobitve regulativnih dovoljenj.

Taksisti obračajo hrbet luksuzni znamki, njihov novi izbranec je ...

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem