Nove 'nemške' težave za Teslo. To se je dogajalo ta konec tedna ...

13. 5. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Nove 'nemške' težave za Teslo. To se je dogajalo ta konec tedna ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Pred tovarno avtomobilskega podjetja Tesla v bližini Berlina je v soboto protestiralo več kot tisoč ljudi. Dan prej je nekaj demonstrantov, ki nasprotujejo širitvi tovarne, poskušalo vdreti vanjo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila nemška policija.

Protestniki, ki so jih nadzirale okrepljene policijske enote, so pred tovarno razgrnili transparente s sporočili nasprotovanja načrtom za širitev tovarne v kraju Grünheide, ki jo je ameriški proizvajalec električnih vozil odprl leta 2022.

Posredovala je tudi policija

Profimedia

Po navedbah organizatorjev se je zbralo okoli 2000 ljudi. Na začetku shoda je bilo nekaj prerivanja med nekaterimi protestniki in policijo, a so se razmere hitro umirile, je poročal novinar AFP.

Protestniki prihajajo iz več okoljevarstvenih organizacij in lokalnih skupin. Najnovejša akcija se je začela v sredo, policija pa je v petek sporočila, da je ustavila več skupin aktivistov, ki so poskušali vstopiti v tovarno. Ob tem naj bi bili na obeh straneh poškodovani, a policija ni navedla podrobnosti.

Musk protestnike označil za "ekoteroriste"

Protesti so se okrepili februarja. Marca je moral obrat začasno ustaviti proizvodnjo zaradi domnevnega požiga na bližnjem daljnovodu. Za napadom naj bi stali člani skrajne levičarske skupine. Teden dni pozneje je tovarno obiskal šef Tesle Elon Musk, da bi podprl delavce, ki se soočajo z 'ekoteroristi', kot je dejal.

Profimedia

Tesla želi razširiti tovarno za 170 hektarjev in povečati proizvodnjo za do milijon vozil letno. Tovarna že obsega 300 hektarjev in zaposluje okoli 12.000 ljudi. Stoji v bližini zaščitenega gozdnega območja, pomisleki pa so tudi glede vplivov na pitno vodo. Lokalni prebivalci so v neobvezujočem glasovanju februarja s 60 odstotki zavrnili projekt širitve.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk