Tesla tudi z manjšim modelom

7. 6. 2013
Deli
Tesla tudi z manjšim modelom (foto: Tesla Motors)
Tesla Motors

Pri Tesli, edinem resnem proizvajalcu le električni avtomobilov ta hip napovedujejo, da bodo svoj Model S na evropske ceste poslali v drugi polovici letošnjega leta, do leta 2016 pa pripravili tudi manjši, cenejši avto.

Njihova ponudba v Evropi se po začela pri modelu z baterijo s 60 kWh in motorjem z 225 kilovati (302 'konjema'), ki naj bi stal okoli 73 tisočakov (z že vštetimi davki, a brez subvencij posameznih držav za električna vozila).

Pri Tesli sicer ne načrtujejo postavitve mreže hitrih polnilnih postaj, ki so jih postavili v ZDA (in jim pred kratkim zmogljivost dvignili na 120 kW, polnjenje pa je zastonj), zato pa napovedujejo, da bodo do leta 2016 na trg poslali tudi manjši avto, katerega cena bo približno polovica cene Modela S.

To bi pomenilo, da bodo na trg poslali (verjetno) limuzino višjega srednjega razreda z dosegom nad 300 kilometrov, motorjem z okoli 150 do 200 'konji' in ceno okoli 35 tisoč evrov (kar zna v nekaterih evropskih državah pomeniti tudi okoli 30 tisočakov po državnih subvencijah, če bodo takrat še obstajale). Za primerjavo: cena Nissanovega Leafa brez subvencij je okoli 30 tisočakov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja