Težave z novimi providami!

11. 9. 2012
Deli

Da si je slovenska policija zaželela nova civilna patruljna vozila, opremljena s sistemom Provida, je že nekaj časa znano, saj je bil razpis objavljan junija in zaključen 1. avgusta. Ampak: katera vozila mu sploh ustrezajo?

Na prvi pogled ja takšnih kar precej, med drugim tudi takšna, kot jih policisti že imajo: Ford Mondeo, Octavia RS, Audi A4, kak Superb ali Insignia.

A ker je razpis pripravljen z zanimivimi zahtevanimi lastnostmi, v resnici njegovim zahtevam ustreza le malo vozil: 

  • A6 2.8 FSI (46.380€)
  • BMW 335i (48.600€)
  • BMW 530i (52.200€)
  • Honda Accord 2,4 Type-S (nemška cena: okoli 29.000€)
  • Opel Insignia OPC (50.100€)
  • Subaru Impreza WRX STI (54.390€)

Kje so Octavia, Superb, Passat, A4, Seat Exeo, Ford Mondeo, Insignia 2.0 Turbo, Volvo S60 in S80? Nobeden od njih ne izpolnjuje pogoja razpisa, da mora biti prostornina motorja od 2.000 do 3.000 kubičnih centimetrov. Dvolitrski turbo motorji Volkswagna (in s tem Audija, Seata in Škode) ter Mondea, Insignie in Volva imajo namreč manjšo prostornino, tja do 1.999 kubičnih centimetrov. In tako vsi tisti avtomobili, ki bi bili za delo civilnega patruljnega vozila s sistemom Provida ne le primerni, ampak imajo tudi ugodno ceno (Mondeo, recimo, že dobrih 23 tisočakov) odpadejo in razen Accorda (ki ga v slovenskem ceniku sicer ni, a je še dobavljiv) so prav vsi dražji od 45 tisočakov (najdražji bi bil sicer BMW 535i, a smo ga izpustili, ker obstaja cenejši 530i). 

Ali bodo v posmeh pravni državi izbrani avtomobili, ki razpisu sploh ne ustrezajo, ali pa bomo davkoplačevalci plačali avtomobile, ki so zaradi neumno napisanega razpisa veliko dražji, kot bi lahko bili.

Zanimivo je, da se ponudniki, katerih avtomobili razpisnim pogojem ustrezajo, tega niso udeležili. Tako so nam potrdili na BMW, Subaruju in Hondi, na pa Oplu pravijo, da po njihovih informacijah (prijavil se je namreč eden od prodajalcev) Insignia OPC ni v igri - le za Audi še nismo uspeli izvedeti, ali in s katerim avtomobilom so se prijavili - glede na to, da 70 odstotkov točk prinese cena, pa ni verjetno, da bi se prijavili z A6 2.8 namesto z recimo A4 2.0 TFSI, razen če niso zelo natančno prebrali razpisa. Tega niso storili pri ostalih "neprijavljenih", saj so bili nad našo informacijo, da razpis izključuje najbolj pričakovane avtomobile, presenečeni. Glede na določila razpisa bi bila policija namreč praktično prislijena kupiti Accorde, saj so za vsaj 15 tisočakov cenejši od konkurence, pri ostalih kriterijih pa z njo primerljivi.

Na razpis so se po neuradnih informacijah prijavili Porsche Slovenija (Škoda Octavia RS), Summit Motors (Ford Mondeo 2.0 SCTi) ter AT VIs (Opel Insignia 2.0 Turbo), vendar noben od teh avtomobilov določilom razpisa zaradi premajhne prostornine motorja ne ustreza. Vprašanje o tem, ali so to res podjetja in modeli, ki so se udeležili razpisa in kaj bodo storili, če je to res (ponovili razpis ali izbrali avtomobile, ki razpisnim pogojem ne ustrezajo), nam na policiji danes niso znali pojasniti. Odgovor so obljubili za jutri (sredo, 12. september).

 

Specifikacije zahtevanih avtomobilov si lahko pregledate v priloženi datoteki. Razpis je v tem delu sicer doživel dva popravka, a se ta nanašata le na klimatizacijo in radio ter električni pomik stekel.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja