To je razlog, da je danes na naših avtocestah in mejnih prehodih toliko zastojev

29. 5. 2022
Deli
To je razlog, da je danes na naših avtocestah in mejnih prehodih toliko zastojev (foto: promet.si)
promet.si

Na cestah se je povečal promet iz smeri Hrvaške proti Avstriji. Daljši zastoji so na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke in na štajerski avtocesti pred mejnim prehodom Šentilj. 

Na mejnih prehodih za vstop v državo so čakalne dobe, najdlje, več kot dve uri, se čaka v Sečovljah in na Dragonji, navaja prometnoinformacijski center.

Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj dolg dva kilometra in pol, pri čemer je za Kranjsko Goro možen izvoz Jesenice vzhod, Lipce. Na štajerski avtocesti zastoj pred prehodom Šentilj proti Avstriji meri dva kilometra.

Promet je zgoščen tudi na cesti Jelšane-Ilirska Bistrica, pred delovno zaporo pri Dolenjah pri Jelšanah, ter na hrvaški strani proti mejnim prehodom Sečovlje in Dragonja, smer Slovenija.

Čakalna doba je na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja, in sicer za vstop v državo več kot dve uri, pa tudi na prehodih Sočerga in Gruškovje (ena do dve uri) ter Starod, Jelšane, Slovenska vas, Obrežje in Zavrč (do eno uro).

Do 22. ure velja omejitev prometa za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 ton.

Prometnoinformacijski center zastoje pričakuje tudi v naslednjih urah. Pri tem opozarja, da predvsem v vzhodni polovici Slovenije dežuje. Prav zato posebej poziva k vožnji s primerno hitrostjo in varnostno razdaljo. V primeru slabše vidljivosti svetuje prižig luči.

Kaj je razlog?

Kristjani so v četrtek, 26. maja (40 dni po veliki noči) praznovali Gospodov oziroma Jezusov vnebohod. To v Sloveniji ni dela prost dan, je pa v nekaterih evropskih državah, med drugim tudi v sosednji Avstriji. Številni so tako izkoristili prost četrtek in vse do nedelje odšli na krajše počitnice na Hrvaško. V nedeljo se večina njih seveda vrača domov. 

Prihodnji konec tedna je še en krščanski praznik, binkošti. V Avstriji in Nemčiji se začnejo krajše počitnice, tako da lahko pričakujemo hudo gnečo v petek in soboto proti morju, v nedeljo in ponedeljek pa v nasprotni smeri.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"