To je rešitev za to, da bodo mladi lahko prišli do varnih avtomobilov

25. 8. 2022
Deli

Izdatna finančna podpora pa vseeno ne bo namenjena vsem, za dodelitev bo potrebno izpolniti nekatere kriterije.

Prvi avtomobil je za večino mladih tisti, ki si ga kupijo z denarjem, zasluženim s počitniškim ali študentskim delom, oziroma jim ga kupijo starši. Nekaj je nato še takih, ki jim avto podarijo stari starši (kar pomeni, da gre običajno za precej malo rabljena vozila), v večini primerov pa gre za avtomobile, ki so imeli v preteklosti že vsaj dva ali tri lastnike, kar nekaj prevoženih kilometrov, pogosto pa so tudi starejši od deset ali celo 20 let.

In situacija ni takšna le v Sloveniji, temveč tudi v tujini in v drugih, bolje razvitih državah. Izjema ni niti Avstralija, kjer imajo sicer precej višji standard. Hkrati veliko truda in sredstev namenjajo izboljšanju varnosti na cestah, v sklopu tega pa so sedaj pričeli z aktivnim spodbujanjem mladih k temu, da bi stare in izrabljene avtomobile nadomestili z novejšimi in posledično bolj varnimi.

Mladi v starosti do 25 let bodo tako upravičeni do kar 5.000 avstralskih dolarjev (približno 3.500 evrov) državne pomoči za nakup novega avtomobila. A obstaja zanka. Do pomoči bodo namreč upravičeni le tisti, ki že imajo svoj avtomobil. Ta mora biti hkrati star vsaj 16 let, poleg tega pa na preizkusnih trkih organizacije ANCAP (avstralski ekvivalent evropski EuroNCAP) ni smel doseči več kot dveh zvezdic za varnost.

Posamezniki bodo finančne pomoči deležni ob prodaji (ali razgradnji) takšnega avtomobila, pomoč pa ne bo na voljo zgolj ob nakupu novega avtomobila, temveč tudi rabljenega. Odločili se bodo namreč lahko tudi za nakup do 10 let starih vozil, v nobenem primeru pa cena avtomobila – novega ali rabljenega – ne sme presegati 30.000 dolarjev.

Avstralska vlada bo za namen realizacije projekta, ki so ga pričeli uresničevati že spomladi, namenila kar okrog 6,9 milijona dolarjev, njen cilj pa je, da bi nekaj tisoč mladih posameznikov naposled dobilo sodobnejše in varnejše avtomobile in bi se posledično redkeje pojavljali kot del statistike v črni kroniki.