Avtonomna mobilnost prihodnosti: kaj imajo skupnega Toyota, Amazon, Pizza Hut in Uber?

9. 1. 2018
Deli

Toyota je na sejem zabavne elektronike CES v Las Vegas pripeljala študijo e-Palette, popolnoma avtonomno in prilagodljivo električno vozilo, čigar notranjost si lahko vsak uporabnik prilagodi po svoje. Pri njegovem razvoju sodeluje konzorcij, v katerem so poleg Toyote tudi različna neavtomobilska podjetja, kakršna so Amazon, DiDi, Pizza Hut in Uber, pa tudi avtomobilska tovarna Mazda.

Kot pravijo pri konzorciju, avtomobilska industrija trenutno doživlja eno največjih obdobij sprememb, v katerem prihajajo v ospredje predvsem nove tehnologije, kakršne so električni pogon, povezovanje v omrežja in avtonomna vožnja. Pomemben je tudi razvoj rešitev, ki bodo omogočale uživanje v življenju, zato si, kot pravi Toyotin predsednik Akio Toyoda,  prizadevajo, da bi pripomogli k oblikovanju boljše družbe za naslednji sto let. Zato morajo si morajo prizadevati, da bi razmišljali širše kot zgolj o konvencionalnih avtomobilih in dostavnih vozilih.

V študiji e-Palette se zato odraža predvsem Toyotin pogled v prihodnost avtonomne mobilnosti. Električna študija ni le avtonomna, ampak omogoča tudi lahko prilagajanja različnim nalogam. Avtomobil ima zato v osnovi veliko notranjost po načelu odprtega prostora, ki ga je mogoče prilagoditi tako uporabi v vlogi osebnega avtomobila kot tudi dostavnika ali minibusa za osebno ali poslovno rabo. Možnosti uporabe je še več, med drugim denimo ne manjka niti mobilna trgovina na kolesih. Stranke lahko izbirajo tudi med tremi različnimi dolžinami, v vsakem primeru pa je vstopanje v vozilo olajšano zaradi nizkega dna.

Za upravljanje skrbi odprta programska platforma Application Programming Interface (API), ki jo je mogoče prosto prilagajati različnim vozilom in načinom uporabe. Omogoča tudi samodejne nadgradnje in povezavo s Toyotinim podatkovnim središčem Toyota Big Data Center. Posameznim v projektu sodelujočim podjetjem omogoča tudi, da upravljanje avtomobila povsem preuredijo z lastnimi uporabniškimi vmesniki.