Toyota GT86 Shooting Brake

8. 5. 2016
Deli

Toyota je v Avstraliji predstavila prototip Toyote GT86 Shooting Brake, ki sta ga v sodelovanju razvili ekipi iz Avstralije in Japonske.

Študijski avtomobil, ki ga je v Sydneyu predstavil glavni inženir za Toyoto GT86 Tetsuya Tada, povezuje športno zasnovo kupeja in praktične plati kombilimuzine, ki se odražajo v večjem prtljažniku in več prostora za glave potnikov na zadnji klopi.

Predstavitev prototipa v Avstraliji ni bila naključna, saj so se ga domislili prav v Avstraliji. Tadu so namreč med obiskom tamkajšnjega oddelka leta 2014 pokazali glineni model Shooting Brakea v pomanjšanem merilu. Zamisel mu je bila tako všeč, da je mojstru za Takumi naročil izdelavo koncepta v naravni velikosti. Z natančno razdelitvijo teže med obema premama in neposrednim volanom so poskrbeli, da se na cesti obnaša enako kot GT86 Coupé, v ovinke pa se pelje celo nekoliko bolj nevtralno.

Toyotin avstralski šef oblikovanja Nicolas Hogios je ob predstavitvi povedal, da so med snovanjem prototipa opravili veliko pogovorov o obsegu sprememb na Toyoti GT86 Coupé, a so na koncu prišli do zaključka, da bodo spremenili le streho in zadnji del karoserije.

Toyota se veseli odziva publike na GT86 Shooting Brake, a je Tada nedvomno povedal, da gre le za interno študijo in da za zdaj ne načrtujejo serijske proizvodnje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja