Toyota in Suzuki napovedala sodelovanje

20. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Toyota in Suzuki sta napovedala, da bo Toyota izdelovala hibridni vozili na osnovi RAV4 in Corolle s Suzukijevo oznako. Oba modela bosta namenjena evropskemu trgu.

Memorandum o razvoju partnerskega sodelovanja sta obe japonski podjetji podpisali pred dvema letoma, zdaj pa so dorekli podrobnosti. Predstavniki obeh proizvajalcev zagotavljajo, da bodo v okviru sodelovanja združili Toyotino moč na področju elektrifikacije ter Suzukijevo znanje, ko gre za kompaktna vozila.

Obe podjetji naj bi tudi napredovali na novih področjih, kot so dejali predstavniki, to pa bo vključevalo sodelovanje pri izdelavi in razvoju elektrificiranih vozil. Pravijo, da bodo še naprej v duhu poštenosti in svobodnega trga tekmeci drug drugemu.

Predstavili so tudi konkretne projekte, pri katerih bodo sodelovali. Tako bo Toyota Suzukiju v uporabo predala svoj hibridni pogonski sklop za uporabo v vozilih na vseh svetovnih trgih, za evropski trg pa za partnersko podjetje izdelala modela na osnovi RAV4 in Corolle. Model, zasnovan na Corolli, bodo izdelovali v Toyotini tovarni v Veliki Britaniji, zagon proizvodnje novega modela pa načrtujejo za konec prihodnjega leta. Toyota bo začela izdelovati nove Suzukijeve motorje za manjša vozila na evropskem trgu. Sestavljali jih bodo v svoji tovarni na Poljskem.

Podjetji bosta skupaj začeli razvijati hibridna vozila za indijski trg. Suzuki bo v ta namen za Toyoto izdelal dve manjši vozili za Indijo ter štiri za afriški trg. Poleg tega bodo skupaj razvili SUV segmenta C za Indijo, Toyota pa bo prevzela izdelavo Suzukijeve Vitare Brezza za ta trg.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"