Toyota močno občuti posledice pandemije

6. 8. 2020
Deli
Toyota močno občuti posledice pandemije (foto: Profimedia)
Profimedia

Največji japonski proizvajalec avtomobilov Toyota močno občuti posledice pandemije covida-19. Čisti dobiček se utegne v tekočem poslovnem letu, ki se konča marca 2021, zmanjšati za 64,1 odstotka na 730 milijard jenov (5,8 milijarde evrov), so danes sporočili iz podjetja.

Prihodki od prodaje naj bi se v primerjavi z lanskim poslovnim letom zmanjšali za 19,6 odstotka na 24.000 milijard jenov (191 milijard evrov). To številko so v Toyoti sporočili že maja, ko pa si zaradi negotovosti glede vpliva pandemije niso upali napovedati tudi višine celoletnega dobička.

V prvem četrtletju tekočega poslovnega leta, med aprilom in junijem, je Toyota ustvarila 158,8 milijarde jenov (1,3 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 74,3 odstotka manj kot pred letom dni.

Prihodki so se hkrati zmanjšali za 40,4 odstotka na 4600 milijard jenov (36,7 milijarde evrov). Število prodanih avtomobilov pa je upadlo za 50 odstotkov na 1,15 milijona, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pričakovati sicer je, da si bo globalni avtomobilski trg po hudem padcu v obdobju med aprilom in junijem postopno opomogel in proti koncu tega leta ter v prvi polovici prihodnjega vnovič dosegel raven iz lanskega leta.

Toda učinki pandemije so "daljnosežni, občutni in resni", so opozorili v japonskem koncernu. Še nekaj časa zato ne pričakujejo opaznejšega povečanja povpraševanja.

Vir: STA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja