Toyota pospešuje razvoj tehnologij za raziskovanje avtonomne vožnje

22. 6. 2018
Deli

Razvoj avtomobilov zahteva veliko znanja in dela raziskovalcev, zato avtomobilski proizvajalci svoje izsledke poskušajo zadržati zase. A včasih se kateri proizvajalec vseeno odloči, da bo znanje delil z drugimi, kar je storila tudi Toyota.

V Toyotinem raziskovalnem inštitutu (Toyota Research Institute, TRI) so se namreč odločili, da bodo s 100 tisoč ameriškimi dolarji podprli odprtokodni simulator vožnje. Simulator se imenuje CARLA (Car Learning to Act – avtomobil, ki se uči delovanja) in je namenjen testiranju avtonomnih voznih sistemov v urbanem okolju. Zasnovali so ga na softverski platformi Github, ki so jo razvili pri ustanovi Computer Vision Center (CVC), ki deluje na barcelonski univerzi.

Simulator bo namenjen razvoju stabilnega delovanja avtonomnih vozil in predvsem simulacijam vožnje v najrazličnejših prometnih situacijah in okoljih, ki jih zaradi predpisov ali nezanesljivosti delovanja sistemov v začetnih fazah razvoja ni mogoče izvesti v realnem okolju, se pravi na javnih cestah. Simulator ponuja zelo različne vozne scenarije, precej preprosto pa je tudi njegovo prilagajanje zahtevam in izsledkom posameznega projekta.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"