Izšel je novi Avto magazin: Kam izginjajo majhni avtomobili, kako je s polnjenjem električnih avtomobilov pri sosedih. Testi: Mercedes-Benz GLC, Škoda Enyaq RS Coupe ...

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, kam izginjajo majhni avtomobili in ali bo MG Cyberster popeljal MG na pota stare slave?

Testirali smo osveženega Mercedes-Benza GLC, preizkusili smo tudi »brata« Volkswagna ID.4 GTX in Škodo Enyaq Coupe. Med rabljenimi avtomobili boste našli legendarnega Golfa 2.

Preizkusili smo tudi dva motocikla, Kawasakija Ninjo H2 SX SE in Hondo Super Cub 125.

Izšel je novi Avto magazin: Kam izginjajo majhni avtomobili, kako je s polnjenjem električnih avtomobilov pri sosedih. Testi: Mercedes-Benz GLC, Škoda Enyaq RS Coupe ... (foto: Avto magazin) Avto magazin
11. 6. 2023

Predstavljamo

Volkswagen Touareg - Trije litri in šest valjev. To je Touaregovo slovo

Dejstvo je, da je prenova zadnje dejanje, ki ga bo v povezavi s Touaregom naredil Volkswagen. Naslednik bo namreč povsem električen. Tudi po prenovi Touareg ohranja močno bencinsko in dizelsko konjenico, smetana na torti pa je hibridni R, ki stotico doseže v 5,1 sekunde.

MG Cyberster - MG se vrača – tokrat resnično

Cyberster je po besedah vodje oblikovanja tisti avto, ki se bo prvi ozrl v preteklost MG in znamko popeljal v prihodnost.

Vozili smo

Citroën Ami - Zabaven, prijazen, enostaven. In dostopen.

Z modelom Ami je Citroën očitno pokazal pionirsko pot, ki ji bo sledilo kar nekaj proizvajalcev. Koncept mikro avtomobila kot takega sicer ni nov. Je pa nov pristop in način izvedbe. In električni pogon.

Prenovljena Alfa Romeo Giulia in Stelvio - Še vedno med najlepšimi

Giulia in Stelvio sta k nam prinesla prvo občutnejšo oblikovno osvežitev z nekaterimi dobrodošlimi tehničnimi posodobitvami. Giulia je ostala brez vstopnih pogonskih različic, cene za primerljive se zdijo ugodne.

Avtomobilski testi

Mercedes-Benz GLC 220d 4MATIC - Ne popravi, kar ni pokvarjeno

Tehnološka revolucija ali premišljena modernizacija, loviti nove kupce ali obdržati stare, zadovoljiti birokrate ali potrebe kupcev? Zamenjava najbolje prodajanega modela v ponudbi nikoli ni lahka naloga in ubrana razvojna filozofija vedno razdeli kritike. Na srečo se še vedno lahko najde ravno pravšnji kompromis.

BMW iX1 - Proti cilju

Novi iX1 je model, ki so ga v bavarski avtomobilski kovačnici zelo potrebovali. Po lanskem slovesu ekscentričnega i3 je zdaj namreč vstopni električni model, hkrati pa se s svojo podobo uvršča med elegantne kompaktne športne terence, torej v zelo iskano avtomobilsko skupino.

Škoda Enyaq Coupé RS iV - Zelena mamba

Ta zajetna zelena strupenjača je najzmogljivejši Enyaq Coupe v ponudbi in edini s štirikolesnim pogonom. Kako se zdaj že legendarna znamka RS poda težkemu električnemu križancu?

Volkswagen ID4 GTX - Dobrodošli na Vrbskem jezeru!

Pri Volkswagnu se k sreči za svoje zmogljivejše električne avtomobile niso odločili uporabiti znamke GTI. S tem so mi prihranili naporen esej, ki bi sedaj sledil namesto testa. Nova znamka GTX torej označuje tudi najzmogljivejši ID.4, ki pa sicer ni edini s štirikolesnim pogonom.

Fiat Tipo Cross 1.5 GSE MHEV DCT7 – Ko sosedje (ne) obmolknejo

Fiat Tipo ne spada med avtomobile, ob katerih bi zaradi vznemirljive oblike zastajal dih, in tudi v tehnološkem smislu ne tekmuje z najbolj sofisticiranimi razrednimi tekmeci. Povsem v koraku s časom in smernicami pa je izvedba z blagim hibridnim pogonom.

Opel Astra PHEV GS – Mehak prehod

Zdi se, da je hibridni pogon že kar stalnica pri večini novih avtomobilov in ključni element mehkega prehoda v popolno električno mobilnost. Ključni lastnosti naj bi bili varčevanje z gorivom in manjše obremenjevanje okolja, odprto pa ostaja vprašanje ekonomske upravičenosti.

BMW Z4 M40i – Prvomajska hvalnica roadsterju

Za prvomajske praznike letos nisem nameraval kaj preveč daleč od kavča. Pravkar sem se vrnil iz Mlade Boleslav, čez šest dni pa me je čakala pot v Madrid. Ni bilo veliko možnosti, da me kdo (ali kaj) v tem času kam spravi. V redu, na kavo in po mortadelo v Trst, to bi še šlo. Kaj več pa hvaležno odklanjam, s seboj lahko vzamete mojo sliko. Potem pa se na uredniškem koledarju pojavi BMW Z4 v najmočnejši različici M40i ...

Peugeot 308 - O avtu leta še malo drugače

Seveda smo o »tristoosmici« napisali (skoraj) vse, kar je mogoče. Ampak mnenje testnikov, ki običajno sedijo za volani, ni nujno in predvsem ne vedno povsem v skladu s pogledi tistih, ki jim avtomobili niso tako zelo pomembni. In tako smo v uredništvu naredili »družbeni eksperiment«. Za majhen volan zmagovalca smo posadili štiri naše sodelavce, a nobeden izmed njih ni avtomobilist. Vsaj ne v pravem pomenu besede ...

Aktualno

Zaradi povpraševanja in stroškov izginjajo najmanjši modeli - Kam odhajajo?

Letošnji junij je za avtomobilsko industrijo precej žalosten. Po 47 letih se namreč dokončno poslavlja avto, ki je veljal za enega najpopularnejših v Evropi, Ford Fiesta. Kaj se torej dogaja z malimi mestnimi avtomobili, ki počasi vsi po vrsti jemljejo slovo?

Polnilne možnosti v tujini - Z elektriko na obisk k sosedom

Številni Slovenci se v času počitnic zvečine še vedno odpravljajo na počitnice na hrvaško obalo in otoke, glede na tamkajšnje visoke cene namestitev in gostinskih storitev pa postajajo zanimive tudi druge sosednje države. Največ jih še vedno potuje z avtomobili, nekateri tudi z električnimi. In kako je z javno polnilno infrastrukturo na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in na Madžarskem?

Karavaning

Je električni pogon za avtodome že smiseln? - Prihajajo, toda počasi in po kapljicah

Avtodomarska industrija se bo z intenzivno elektrifikacijo zagotovo srečala – tako kot vsa industrija, toda v tem trenutku se očitno nikomur ne mudi. Ponudba je več kot skromna, napovedi pa so vendarle malce bolj pogumne.

Motociklizem

Moto test: Kawasaki Ninja H2 SX SE - Brez konkurence

V svetu motociklov moč, hitrost in športnost skoraj vedno vozijo z roko v roki. Če temu dodamo še dve nekoliko nasprotni karakteristiki, kot sta varnost in udobje, pa postane jasno, da bi beseda morala teči tudi o kompromisih. A zdi se, da je Kawasakiju s pomočjo napredne tehnologije in vrhunske mehanike brez posebnih žrtev vse našteto vendarle uspelo zapakirati v en sam motocikel.

Moto test: Honda Super Cub 125 (2023) - Če je dober za sto milijonov drugih ...

Trditi, da je Honda z zadnjo evolucijo modela Super Cub 125 na novo odkrila učinkovito in zabavno mestno mobilnost, bi bilo ob dejstvu, da so jih od leta 1958 do danes izdelali že več kot sto milijonov, nekoliko domišljavo. A predstavljajte si motocikel, s katerim boste kot kopje švigali mimo mestnih zastojev, hkrati pa se še neizmerno zabavali, plenili poglede mimoidočih in ob tem za gorivo porabili le nekaj kovancev na teden. Pravite, da to ni mogoče? Seveda je!

Predstavljamo: BMW R12 - BMW R NineT odhaja v pokoj, prihaja R12

Pri BMW-ju so se odločili, da bodo svojo linijo »heritage motociklov« odslej poimenovali drugače. Poleg imena pa so poskrbeli tudi za niz novosti in jo uskladili s standardom Euro 5+.

Kolesarstvo

Samotesnilne mase - Kaj je pnevmatika brez zračnice?

Tehnologija pnevmatik brez zračnic za kolesa je natanko to, kar si lahko predstavljate glede na ime – odpravlja zračnice in deluje skoraj enako kot pnevmatika in platišče sodobnega avtomobila.

Elan na trg tudi z električnimi kolesi

Po novem bo podjetje Elan izdelovalo tudi električna kolesa, s čimer bodo dopolnili ponudbo klasičnih gorskih in treking koles. V kolekciji brez električne pomoči imajo sicer že štirinajst ženskih, moških in otroških modelov.

Šport

Formula 1 - Stampedo bikov se nadaljuje, preostali le še iščejo zavetje

Skoraj smešno je, kako lahko Red Bull letos tudi z nekaj večjimi težavami in z nervoznim Verstappnom »šola« konkurenco kot za šalo. Zgodba, ki smo jo predolga leta gledali z Mercedesom, se zdaj ponavlja z ekipo rdečih bikov. Na drugi strani pa so vedno bolj veseli tudi pri Astonu Martinu, saj pri Mercedesu za zdaj z dirkališč odhajajo z dolgimi nosovi. No, daljše imajo samo še pri Ferrariju.

Svetovno prvenstvo v reliju (WRC) - Se bliža čas omejevanja?

Prav lahko se zgodi, da bo po vzoru formule ena tudi pri svetovnem prvenstvu v reliju treba resneje razmisliti, kako in kje spraviti porabo pod nadzor. In dvigniti tržno vrednost prvenstva.

MotoGP – Dirkač za oceno 20!

Po petih dirkah letošnje sezone v razredu MotoGP se zdi, da je osemkratni svetovni prvak Marc Márquez zopet najbolj aktualna tema. Španec je javnost razvnel z dirkaško vrnitvijo.

Avtomobilistično državno prvenstvo pred vrati - Turkov lov za Grossijem

Rok Turk ima vsaj slabo sekundo na kilometer prednosti, Marko Grossi pa po dveh relijih pred njim zajetnih 24 točk prednosti. Kdo bo državni prvak?

Rabljeni avto

Volkswagen Golf 2 – Njegovo veličanstvo

Številka 2 je v svetu avtomobilizma zagotovo ena izmed najbolj prepoznavnih številk nasploh. V številnih primerih označuje razred in model avtomobila, pogosto pa številko dve povezujemo tudi s posamezno generacijo priljubljenega modela. No, ko pa gre za avtomobil, o katerem bom pisal v tej številki, številka dve predstavlja več kot le avto. Če je številka dve v tem konkretnem primeru na globalni ravni v avtomobilski industriji postavila in predstavljala razredne avtomobilske standarde, pa je v državah naše bivše skupne domovine (in še kje) predstavljala tudi svojevrstno civilizacijsko avtomobilsko normo. In prav letos praznuje 40 let. Že veste, o katerem bo tekla beseda?