Tudi na Hrvaškem cene goriv navzgor. Se še splača točiti pri južnih sosedih?

18. 7. 2023 | STA
Deli
Tudi na Hrvaškem cene goriv navzgor. Se še splača točiti pri južnih sosedih? (foto: Profimedia)
Profimedia

V preteklih tednih je bilo veliko govora o podražitvah v hrvaških turističnih mestih. Le pri cenah goriva je bila zgodba drugačna. Kako pa je od danes naprej?

Na Hrvaškem od danes veljajo nove cene pogonskih goriv. Tako bencin kot dizelsko gorivo sta se podražila za dva centa in bosta stala 1,46 evra oz. 1,36 evra na liter, je v ponedeljek na dopisni seji odločila hrvaška vlada. Do konca meseca je znižala tudi trošarine na pogonska goriva. Nove cene bencina in dizelskega goriva bodo veljale naslednjih 14 dni.

Cena modrega dizelskega goriva, ki ga uporabljajo v kmetijstvu, se je dvignila za tri cente in od danes znaša 0,83 evra za liter.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina na Hrvaškem od danes znašala 1,59 evra na liter, cena dizelskega goriva 1,53 evra na liter, cena modrega dizelskega goriva pa 0,92 evra na liter, je še sporočila hrvaška vlada.

Vlada v Zagrebu je v ponedeljek znižala tudi višino trošarin na energente in električno energijo. Trošarine za bencin od danes znašajo 56,31 evra na tisoč litrov in za dizelsko gorivo 23,13 evra na tisoč litrov. Uredba bo veljala do 31. julija. To je že sedmo znižanje trošarin letos, so poudarili v vladi.

Trgovska marža je omejena na deset centov za liter bencina in dizelskega goriva.

Preberite še: Tem voznikom se danes še posebej splača napolniti rezervoar. Kakšne bodo cene goriv od jutri naprej?

BONUS VIDEO: Po 37 letih čakanja so nam pri BMW-ju uresničili avtomobilske sanje – in niso razočarali!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol