Tudi naša spletna stran uporablja piškotke!

So vas s 15. junijem presenetila obvestila o nekakšnih piškotkih na spletnih straneh, ki jih običajno obiskujete, pred branjem dotičnega prispevka pa je tudi naša spletna stran od vas terjala dovoljenje, da se na vašem računalniku namestijo piškotki naše spletne strani?

15. 6. 2013

Potem ko je bil po direktivi Evropske unije konec lanskega leta sprejet novi zakon o elektronskih komunikacijah, ki tudi v Sloveniji uvaja nadzor nad piškotki, se bomo morali vsi skupaj na takšna obvestila kar navaditi, čeprav piškotki (po angleško cookies) v resnici nikakor niso nekaj novega.

Z njimi imamo vsi po vrsti - vede ali nevede - opravka praktično že leta in leta.

In piškotki - t.j. majhne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani - še zdaleč niso nekaj slabega, saj uporabniško izkušnjo večinoma izboljšujejo.

Zaradi njih si je vaša najljubša spletna stran npr. zapomnila:

  • vaše nedavne nastavitve in morebitne posebne želje,
  • vam takoj postregla z informacijami o vremenu v vašem kraju bivanja,
  • vedela, da ste že glasovali v spletni anketi,
  • vam v ogled ne bo še enkrat ponujala oglasa, ki ste ga že videli,
  • si v primeru spletne trgovine morda zapomnila, kaj ste nazadnje iskali in vam to ali kaj podobnega ponudila tudi ob naslednjem obisku.

Na drugi strani pa bo s pomočjo piškotkov skrbnik spletne strani vedel, katere njegove vsebine so najmanj in katere najbolj obiskane ter se v prihodnje morda potrudil, da bo zanimivih vsebin v veselje uporabnikov še več, mestoma pa zato lahko tudi izboljšal njihovo izkušnjo.

Novi zakon piškotkov seveda ne prepoveduje, od skrbnikov spletnih strani, portalov in trgovin pa terja, da uporabnike obvestijo o njihovi vrsti in potencialni rabi, pri čemer upa, da se bo s terjanjem privolenja o namestitvi uporabnikom povrnili nadzor.

A čeravno verjamemo, da se bo večina uporabnikov sčasoma odločila za to, da bo piškotkom naše spletne strani dovolila namestitev na njihov računalnik, se bodo med uporabniki najverjetneje našli tudi takšni, ki bodo namestitev piškotkov zavrnili. Njihovo odločitev bomo seveda spoštovali.

Pa vendar ...

V svetu brez piškotkov!

Ti 'spletni diabetiki' pa se z zavrnitvijo soglasja z nadaljevanjem svojega obiska žal ne bodo ognili oglasom, njihovo brskanje po strani ne bo hitrejše, uporabniška izkušnja pa zagotovo ne boljša.

Še huje. Ko bodo naslednjič obiskali našo spletno stran, jih bo ta ponovno vprašala, ali želijo uporabljati piškotke. To se seveda ne bo zgodilo zato, ker bi bili skrbniki naših spletnih strani nekakšni nevzgojeni kmetiči, temveč zato, ker bi se informacija o tem, da so na dotično vprašanje o piškotkih že odgovorili, morala shraniti prav v piškotku, ki pa ga 'spletni diabetiki' seveda ne želijo sprejeti.