Ultralahki Audi Urban Concept

11. 9. 2011
Deli

Audi je za avtomobilski salon v Frankfurtu pripravil Urbana Concept, študijo ultralahkega avtomobilčka za prenatrpana mestna središča s sedežno razvrstitvijo 1+1, ki si ga bomo lahko ogledali v kupejevski in roadsterski različici.

Audijevi konstruktorji se pri razvoju študije menda niso zgledovali po nobenem obstoječem modelu ali študiji, ampak so se od samega začetka strogo držali načel lahke gradnje in učinkovitosti ter karoserijo tipa monokok med drugim izdelali iz z ogljikovimi vlakni okrepljene plastike.

Nastal je avtomobil brez nepotrebne teže, ki se – kot pravijo – povsem osredotoča na bistvo dinamičnega gibanja. Ima elegantno razpotegnjeno karoserijo, iz katere izstopajo prosto vpeta 21-palčna kolesa s pokrovi, ki jih krasijo utripajoče LED-svetilke. Oblika je povsem podrejena dinamiki in bi lahko dala zagon videzu prihodnjih avtomobilov, ki bodo prihajali iz bavarske tovarne.

V kokpitu sicer v zelo nizkem položaju sedita dva potnika, s tem da je sovoznik pomaknjen nekoliko za voznika, ki si ne nastavlja sedeža, ampak volanski obroč in sklop stopalk. Zanimiva je tudi streha kupeja, ki se po letalskem zgledu lahko potisne nazaj. Kot se spodobi za futuristično študijo mestnega avtomobila, za bliskovit pogon skrbita dva elektromotorja E-Tron, ki se napajata iz litij-ionskih baterij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol