Umrl je Ferdinand Porsche

7. 4. 2012
Deli

V 76. letu starosti je v četrtek, 5. aprila, v avstrijskem Salzburgu umrl Ferdinand Alexander Porsche, oblikovalec avtomobila, ki še danes razburja avtomobilske navdušence.

Ferdinand Alexander je bil vnuk ustanovitelja družbe, Ferdinanda Porscheja. Že v rani mladosti je večino svojega časa preživel v dedkovem podjetju, kjer se je nato tudi zaposlil in leta 1962 prevzel vodenje oblikovalskega studia.

Le leto kasneje je oblikoval model 901, ki je nato pod imenom 911 postal športna ikona v svetu avtomobilizma. Osnovne poteze so namreč še vedno vidne, kljub temu, da je model 911 do današnjih dni doletelo že šest oblikovnih prenov.

Čeprav je po desetih letih Ferdinand Alexander, skupaj z ostalimi družinskimi člani, sestopil s funkcije vodenja podjetja, ga v resnici nikoli ni povsem zapustil. Bil je predsednik uprave, tudi častni predsednik nadzornega odbora družbe, nato pa leta 1972 ustanovitelj podjetja "Porsche design studio".

Slednje se ni ukvarjalo z avtomobili, temveč so se v začetku posvetil oblikovanju ur, očal in pisalnih pripomočkov. Zdaj se v studiu ukvarjajo praktično z oblikovanjem vsega (med drugim so oblikovali tudi Elanove smuči), svoje izdelke pa prodajajo v več kot 100 trgovinah po vsem svetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol