Univerzalna hitra polnilnica za električna vozila v Ljubljani

3. 9. 2015
Deli

Petrol je v sodelovanju z BMW group Slovenija in družbo BTC zagnal prvo univerzalno hitro polnilno postajo za električne avtomobile. Stoji pred Kristalno palačo v trgovskem središču BTC City.

Polnilnica je prilagojena večini današnjih električnih avtomobilov in njihove baterije v dvajsetih minutah napolni do 80 odstotkov njihove kapacitete. Služi tudi kot nekakšen prototip, saj je povsem primerljiva s polnilnicami,ki jih bodo kmalu postavili na slovenskem avtocestnem križu.

Omogoča preprosto polnjenje avtomobilov s tremi različnimi kabli in njihovimi priključki, zato voznikom ni treba uporabljati lastnih. Električne avtomobile lahko polni po vseh znanih standardih za hitro polnjenje DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. DC polnjenje je mogoče do največje moči 50 kW, AC pa do največje moči 43 kW. Prazne baterije električnih avtomobilov s kapaciteto od 18 do 24 kWh se vsaj do 80 odstotne kapacitete napolnijo v dobre pol ure.

Član uprave Petrola in predsednik GIZ Centra električne mobilnosti Rok Vodnik, podpredsednik Sekcije trajnostna mobilnost CER Lothar Schupet in član uprave BTC Damjan Kralj so polnilnico zagnali s Petrolovo kartico mobilnosti. Kartica je že dostopna vsem zainteresiranim lastnikom električnih vozil, ki lahko njihove baterije na tej in drugih Petrolovih polnilnicah do nadaljnjega napolnijo brezplačno.

Ob zagonu polnilnice se je javnosti predstavila tudi Sekcija trajnostna mobilnost CER, v katero so združena ključna podjetja, ponudniki in podporniki infrastrukture, dobavitelji avtomobilske industrije in predstavniki znanstveno-akademske sfere s področja električne in trajnostne mobilnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"