Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je enaka 0,8 promilom alkohola v krvi

12. 1. 2018
Deli
Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je enaka 0,8 promilom alkohola v krvi (foto: AVCP)
AVCP

Agencija za varnost prometa (AVP) bo v sodelovanju s policijo tudi letos izvedla akcijo, v okviru katere bodo med 15. in 28. januarjem voznike opozarjali, naj med vožnjo avtomobila ne uporabljajo mobilnega telefona. Zavzeli se bodo tudi za strožjo zakonodajo za kaznovanje voznikov, ki med vožnjo uporabljalo mobilni telefon.

Številne študije in znanstveni eksperimenti dokazujejo, da mobilni telefon v roki zelo negativno vpliva na voznikovo pozornost, s tem pa tudi na varnost njegove vožnje. Če med vožnjo telefonira, je izguba pozornosti enaka kot če bi v krvi imel 0,8 promila alkohola, med pisanjem kratkih sporočil pa štirikrat manj časa posveti pogledom na cesto. Zato se mu seveda poslabša reakcijski čas, počasneje zaznava prometno signalizacijo, promet in dogajanje v okolici in se počasneje odziva. Daljši je tudi zavorni čas, bolj tvegane pa so tudi voznikove odločitve. To velja tako za voznike motornih vozil kot tudi za kolesarje. Če je odzivanje na klice zares pomembno, strokovnjaki priporočajo uporabo naprav za prostoročno telefoniranje, čeprav tudi v tem primeru le izjemoma, saj tudi takšno telefoniranje precej zmanjša voznikovo pozornost.

Kljub prepovedi in globi v višini 120 evrov v Sloveniji mobilni telefon med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Zato ni presenetljivo, da je prometna policija lani izdala 26.391 plačilnih nalogov in 3.161 opozoril voznikom zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, kar je dvakrat toliko kot leta 2016, ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril.

Na AVP preprečevanje telefoniranja med vožnjo uvrščajo med svoje prioritetne naloge, zato se zavzemajo tudi za strožjo zakonodajo, po kateri bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala za hujši prekršek, za katerega bi bila predvidena globa 250 evrov in tri kazenske točke.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"