Uradno: Mercedes-Benz GLA

14. 8. 2013
Deli

Čeprav gre za avto, ki bo nastal na platformi razreda A, je GLA še pred serijsko izdelavo dvignil že veliko prahu.

SUV razred je priljubljen, njegovi manjši predstavniki še bolj! Novost bo luč sveta ugledala na letošnjem frankfurtskem avtomobilskem salonu, Mercedes pa je že razkril prve uradne slike novega GLA. Ta si bo, kot že omenjeno, tehniko delil z razredoma A in B, vizualno pa bo bolj podoben razredu A - pravzaprav je bolj videti kot nekakšna terenska različica Aja.

Mercedesovi oblikovalci so se odpovedali veliki, terenski maski in visokim bokom, z opazno proti zadku padajočo streho. Tudi notranjost je podobna A-jevi, enako pa bo tudi z motorji (moči od 156 do 211 'konj'). Menjalnik je v osnovi šeststopenjski ročni, opcijsko bo na voljo sedemstopenjski samodejni z dvojno sklopko 7G-DCT. V osnovni različici GLA 200 bo pogon speljan k prednjemu kolesnemu paru, ostale različice pa bodo opremljene s štirikolesnim pogonom 4Matic.

Mercedes-Benz GLA zgodaj naslednje leto tako stopa v boj na zelo konkurenčni trg, saj se bo za kupce boril z Audijem Q3, BMWjem X1, Minijem Countrymanom (in Pacemanom) ter RR Evoquom. Seveda ne bo manjkala niti AMG različica - GLA 45 AMG (ki se bo boril z recimo Audijem RS Q3), ki bo imela pod motornim pokrovom predvidoma dvolitrski turbo štirivaljnik z vsaj 355 'konji'. Cene? Ugibamo, da bo kaka dva do tri tisočake cenejši od vstopnega modela razreda C, torej bo stal nekje od okoli 30 tisoč evrov naprej.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja