Uradno: tolikšen bo padec cen naftnih derivatov. Padec znova manjši od pričakovanj

21. 11. 2022
Deli
Uradno: tolikšen bo padec cen naftnih derivatov. Padec znova manjši od pričakovanj (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Cene surove nafte medtem na svetovnih trgih še naprej padajo.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

"Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo potrebno odšteti okoli 1,774 evra na liter," so izračunali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pri 50 litrih bi plačali 88,70 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem rezervoarju pri točenju dizla potrošnik po izračunih ministrstva prihrani 7,55 evra.

Če ne bi regulirali cen bencina, pa bi potrošnik za 50 litrov plačal 78,35 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem rezervoarju privarčuje 5,15 evra, so dodali.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,306 evra na liter. Pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja bo tako potrošnik privarčeval 98 evrov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel