V osemdesetih dneh okrog sveta na električnem motociklu

21. 6. 2016
Deli

Skupina nizozemskih študentov je razvila prvi električni motocikel na svetu, ki lahko premaguje tudi velike razdalje. Verodostojnost trajnostnega električnega prevoznega sredstva bodo dokazali kar z vožnjo okoli sveta, ki bi jo radi opravili v osemdesetih dneh.

Sodobni okolju prijazni posnemovalci znamenitega Vernovega popotnika Phileasa Fogga z Univerze za tehnologijo v Eindhovnu so povezani v Ekipo STORM, v okviru katere je nastal precej radikalni motocikel STORM Pulse, s katerim je mogoče po enem polnjenju litij-ionskih baterij prevoziti do 380 kilometrov. Vanj so vgradili inovativni modularni baterijski paket s kapaciteto 28,5 kWh, ki vozniku omogoča, da baterije zamenja v manj kot sedmih minutah. Da bi bil motocikel lažji in bolje vodljiv, lahko med krajšimi vožnjami uporabijo tudi le del polnega paketa baterij, med dirkalno vožnjo pa se količina baterij in kapaciteta zmanjšata na polovico.

Za pogon skrbi elektromotor Emrax 228 z nazivnima močjo 35 kW in navorom 120 Nm ter največjima močjo 70 kW in navorom 240 Nm, ki delujeta v navezi z dvostopenjskim planetnim gonilom in 160 kilogramov težak motocikel (z največjo težo 340 kg) v petih sekundah požene do 100 kilometrov na uro in ga pospešuje vse do največje hitrosti 160 kilometrov na uro.

Za dobre lastnosti "Tesle med motocikli" je bila pomembna tudi izbira gum in po obsežnih preskusih so se odločili za Dunlopove gume RoadSmart III, ki so se izkazale za najbolj varčne in dovolj vzdržljive za vožnjo po 26 tisoč kilometrih najtežavnejših cest Evrope, Azije in Severne Amerike.

STORM Pulse se bo na pot okoli sveta odpravil avgusta, na poti pa se bo z elektriko napajal zgolj iz obstoječih javnih omrežij.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja