Vam je že kliknilo?

8. 3. 2023
Deli

Ste vedeli, da uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtni izid nesreče kar za polovico? Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa skoraj za četrtino – tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih, opozarja Agencija za varnost prometa. Nikakor pa ne smemo pozabiti na tiste na zadnjih sedežih, v večini so to seveda naši najmlajši

Otroci so najbolj ogroženi v prometu kot potniki v vozilih, kjer morajo biti zaradi varnosti vedno pripeti z varnostnim pasom ali pa ustrezno nameščeni v otroški varnostni sedež. Edina dobra rešitev je namestitev otroškega varnostnega sedeža, ki mora biti v avtu pritrjen čvrsto in natančno po navodilih proizvajalca; otrok mora biti v njem tudi pripet, pas pa ustrezno zategnjen, tako da otrokovo telo ob morebitnem trku ne zaniha preveč.

Da bi bili o pomembnosti uporabe varnostnega pasu poučeni že v rosnih letih, je nastal simpatičen projekt Pasavček, ki vsako leto podira rekorde z vse več udeleženci. S sloganom Red je vedno pas pripet projekt spodbuja dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo.

Prav otroci in mladostniki namreč kot udeleženci v prometnih nesrečah lahko utrpijo tudi najhujše posledice. V okviru projekta se izvajajo različne aktivnosti, med njimi delo po vrtcih in šolah, v katerem sodeluje veliko število vzgojiteljev, učiteljev, otrok in njihovih staršev, ki preko celega šolskega leta izvajajo pestre aktivnosti in namenjajo večjo pozornost varni vožnji otrok, letna medijska kampanja in spremljanje uporabe varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev z opazovanjem na različnih vrstah cest po Sloveniji. Agencija za varnost prometa ponovno poziva k nujnosti uporabe varnostnega pasu vseh potnikov v vozilu, ne glede na starost in dolžino vožnje.

OSNOVNI NAMEN VARNOSTNEGA PASU JE:

  • da v primeru trka ostanejo potniki v vozilu na svojem sedežu,
  • da ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej ter preprečuje trk z notranjostjo avtomobila,
  • da prevzame velik del energije in jo porazdeli na pas ter različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa,
  • da v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol