Varčna Kia Cee'd

16. 4. 2009
Deli
Varčna Kia Cee'd (foto: Kia)
Kia

Kia, kot kaže, želi slediti tudi najsodobnejšim tehnološkim trendom v avtomobilski industriji in za ekološko osveščenost hkrati.

Tako je pri nas že naprodaj različica Cee'd ISG. Kratica v imenu označuje pri Boschu razviti sistem »Stop & Start«, ki ustavi motor, ko voznik pretakne v prosti tek in spusti stopalko sklopke.

Takšen Cee'd ima zato vzdržljivejši zaganjač (predvidenih 300.000 namesto običajnih 50.000 zagonov), zmogljivejši akumulator (hitrejše polnjenje! ) in dodatno tipalo, ki zna zaustaviti motor v točki, od katere potem pri zagonu hitreje steče. V času, ko motor ne deluje, vseeno delujejo vsi porabniki, vključno s klimatsko napravo.

Cee'd zato v kombiniranem ciklu prihrani okoli 6, v mestu pa celo do 15 odstotkov goriva; ustrezno manjše so tudi emisije ogljikovega dioksida. Za takšen Cee'd je treba dodati okoli 1.000 evrov, a pri tem dodajo še nekaj druge opreme, med drugim tudi ESP. ISG je na voljo z dvema bencinskima motorjem (1.4 in 1.6) ter v vseh treh karoserijskih različicah Cee'da.

Najcenejši je torej Pro Cee'd 1.4 LX Fresh, ki ob upoštevanih akcijah stane 11.990 evrov; 300 evrov je dražji paket LX City, 700 evrov je dražji motor 1.6, 500 evrov je dražja 5-vratna različica in 1.500 evrov kombijevska karoserija. V drugi polovici tega leta bo s sistemom ISG na voljo tudi Cee'd z 1, 6-litrskim turbodizlom, ta sistem pa bo na voljo v vseh novih modelih Kie. (VK)

Foto: Kia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja