V tej evropski statistiki smo Slovenci blizu vrhu

15. 10. 2024 | STA
Deli
V tej evropski statistiki smo Slovenci blizu vrhu (foto: Profimedia)
Profimedia

V primerjavi z večino ostalih članic je Slovenija naredila zelo lep napredek.

Slovenija je v naboru držav članic EU lani med tistimi, ki so najbolj zmanjšale število smrtnih žrtev med letoma 2019 in 2023 na cestah, kar po navedbah Agencije RS za varnost prometa (AVP) kaže na opazen dvig prometne varnosti v Sloveniji. S četrtim mestom in kar 20-odstotnim zmanjšanjem števila smrti je Slovenija tako visoko na seznamu.

Preberite še:

Hkrati je Slovenija zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah na milijon prebivalcev. Z 39 smrtnimi žrtvami je tako precej pod evropskim povprečjem, ki je v letu 2023 znašalo 46 žrtev.

Tudi številke za prvo polletje, ki so še začasne, so obetavne, so sporočili iz AVP. Posebej za Slovenijo, ki je med najboljšimi, saj je število žrtev padlo za več kot četrtino. Podoben rezultat so zabeležili le še v Avstriji in Litvi.

Lani je sicer na cestah EU umrlo 20.400 ljudi, kar je odstotek manj kot leto prej, s 46 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev, kaže najnovejše poročilo Evropske komisije. V primerjavi z letom 2019 pa to predstavlja 10-odstotno zmanjšanje. "Kljub temu pa trenutni trend zmanjševanja še vedno zaostaja za ciljem EU, da bi do leta 2030 prepolovili število smrtnih žrtev na cestah," so opozorili na AVP.

Razlike med državami članicami EU na področju prometne varnosti so sicer velike. Lani so Češka, Ciper, Poljska, Romunija in Finska zabeležile najnižje številke smrtnih žrtev na cestah doslej. Poljska je med letoma 2019 in 2023 zabeležila 35-odstotno zmanjšanje, medtem ko se je število smrtnih žrtev na Irskem povečalo za 31 odstotkov. Vendar Poljska še vedno ostaja nad povprečjem EU po številu smrtnih žrtev na prebivalca, Irska pa pod njim.

Državi z najvarnejšimi cestami sta Švedska (22 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev) in Danska (26 žrtev na milijon). Najvišje stopnje smrtnosti pa so zabeležili v Bolgariji, kjer je znašala 82 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev in v Romuniji (81 na milijon).

Drastičen ukrep - bodo mladi vozniki res lahko vozili samo podnevi?

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem