Več o BMW i projektu

24. 7. 2010
Deli

V prejšnjem Avto magazinu smo se razpisali o BMW-jevem projektu i, družini malčkov, ki jih bodo poganjali tudi električni motorji. Zdaj so na Bavarskem izdali že nekaj več informacij.

Skice, eno prilagamo, nakazujejo, da bo novi MCV (MegaCity Vehicle) nastal v tri- in petvratni različici, prva pa se bo na trgu pojavila leta 2013. Izdelovali jih bodo v nemškem Leipzigu z letnim načrtom 50 tisoč primerkov. “V prihodnosti bodo nagrajeni tisti, ki bodo izdelovali avtomobile na najučinkovitejši in prijazen način, ” je BMW-jev Martin Arlt nakazal na ekološko prihodnost. Srce MCV-jev bo monokok iz ogljikovih vlaken, imenovan LifeDrive.

Gre za precej avtomatiziran proces sestave ogljikovih vlaken, pri katerem BMW sodeluje s podjetjem SGL Carbon in velja za cenovno ugodnejšega, daje pa rezultate, zaradi katerih so za pol lažji od podobnih sestavnih delov iz aluminija, hkrati pa je v primeru trka varnost večja, saj se energija bolje porazdeli. Električne različice MCV-jev bodo imele litij-ionske baterije, vgrajene v dno, z energijo jih bo mogoče polniti prek domače električne vtičnice, hkrati pa se bo vanje stekala tudi energija, ki se bo sproščala pri zaviranju. BMW je potrdil hibridno različico, ki bo uporabljala 1, 5-litrski trivaljni bencinski motor in elektromotor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol