VIDEO: Chevrolet Camaro - kot manekenka z napako

23. 1. 2013
Deli

Chevrolet Camaro ima fantastično obliko karoserije, bogato zgodovino in 6,2-litrski motor V8 s kar 318 kilovati oziroma 432 'konji'. Več vam ni treba vedeti.

Že s fotografije je razvidno, da bi ga na cesti težko spregledali. Pustimo rumeno barvo in črte, čeprav mu tako barva kot dirkaški dodatek pristajata kot velika garaža sodobni hiši. Izbuljeni blatniki, grd pogled ksenonskih žarometov, privzdignjen motorni pokrov in kupejevska oblika, ki se odsekano konča s štirimi lučmi v tehniki LED, pritegnejo poglede. Po vožnji po središču Ljubljane smo bili v dilemi, kaj je bilo prej: kura ali jajce? Ali se vsi obračajo zaradi zvoka motorja ali najprej vidijo nekaj velikega, rumenega in zlobnega, šele nato pa slišijo rohnenje osemvaljnika? Ah, take dileme imamo pri Avto magazinu najraje!

Zvok motorja je nekaj najlepšega, kar ponuja ameriški mišičnjak, zato nismo pogrešali boljšega radijskega sprejemnika ali multimedijskega vmesnika z navigacijo. Čeprav bi za okroglih 50 tisočakov (osnovna različica) ali več to pričakovali ... Pri zmerni vožnji Camaro delovanje štirih valjev izklopi, čeprav zvok veliiike prostornine in osmih batov ostaja. Zato verjemite na besedo, ni lepšega kot počasna vožnja skozi mesto, kjer namesto divjanja po ovinkih raje mahate prikupnim mladim sprehajalkam ali uživate ob odkritem občudovanju mimoidočih moških vseh starostnih skupin. Neopazni s tem avtomobilom ne morete biti. Če že hočete malce pobalinstva, lahko še vedno izklopite sistem proti zdrsu pogonskih koles in na križišču pustite svoj podpis v obliki dveh črnih črt. Tega vam seveda ne svetujemo, prav tako ne priporočamo izklopa stabilizacijskega sistema, saj potem več kot 400 'konjev', največji navor 569 (!!!) Nm in zadnji pogon zahtevajo zelo veščega voznika. Za skrajna preizkušanja obstajajo namreč dirkališča.

Žal nismo imeli dovolj časa, da bi se zapeljali do Racelanda, pa tudi letni čas s snežno prevleko ni pisan na pločevino temu avtomobilu. Ah, saj vem, kaj boste zdaj rekli, kaj je lepšega kot spolzka bela podlaga in zadnji pogon, toda 1,9 tone in tolikšen navor nista najboljši popotnici za srečen konec zimskih radosti. Raje sem se zapeljal na cesto med Logatcem in Ajdovščino, kjer je pogosto potekal reli, saj jo poznam bolje kot domače parkirišče, ki sem ga moral samo letos kar nekajkrat odkidati. Spremembe podvozja za evropske trge so dobrodošle, saj se zaradi tršega blaženja in vzmetenja, drugačne geometrije podvozja in dodelanih stabilizatorjev (ki sta postavljena na zunanjo stran vpetja blažilnikov) karoserija manj nagiba. Žal sta se kmalu pokazali največji hibi živahnejše vožnje, zelo trd ročni šeststopenjski ročni menjalnik in Brembove zavore velikosti 355 x 32 milimetrov (spredaj) in 365 x 28 milimetrov (zadaj), ki niso kos zahtevnejšemu vozniku in veliki masi. Pri izklopljenem stabilizacijskem sistemu postane zadek igriv, toda težava so ceste, ki so preozke za 4,84 metra dolgi kupe. Za vožnjo počez potrebujete kar precej prostora.

Zdaj bodo seveda postali glasni tisti, ki trdijo, da Camaro navitemu BMW-ju M3 ali poldirkaškima Subaruju Imprezi STi in Mitsubishiju Lancerju EVO ne pride niti do kolen, sploh če so ovinki hitri in voznik pogumen. Že takoj na začetku bom potrdil, da jim res ni kos. Toda pri tem me najbolj moti, da bodo to govorili tisti, ki hitre vožnje sploh ne obvladajo ali niso nikoli preizkušali meja fizikalnih zakonitosti. Sploh veste, kdaj postane v Lancerju EVO zabavno? Ko je hitrost že skoraj samomorilska. Žal pa tega razen na dirkališču ne moreš preizkusiti, saj je na naših cestah preveč tovornjakov, policistov ali upokojencev. Če računate na prazne podeželske ceste, pa niste upoštevali traktorjev in kolesarjev. Torej: kje, kdaj, kako? Ali ni bolje uživati pri manjših hitrostih, ko zapoje osemvaljnik in zaplešeta zadnji kolesi?

Zato bom končal: meni je Camaro všeč. Ima vse tisto, kar mora imeti lep športni avtomobil, hkrati pa je kot nov za 400 in več 'konjev' najcenejši. Ob tem pa ne bom tajil, da bi pogrešal brezkompromisnost navitega BMW-ja, Mitsubishija, Subaruja itd. Toda poglejte širše: ali bi se lahko uprli Cindy Crawford z materinim znamenjem nad ustnico ali Karin Škufca s pegicami? Nista popolni, sta pa vredni greha.

HVALIMO

  • navor in moč motorja
  • zvok motorja
  • videz, pojava
  • zadnji pogon
  • cena
  • serijsko projiciranje podatkov na vetrobransko steklo (HUD)
  • kamera za vzvratno vožnjo

GRAJAMO

  • trd menjalnik (čeprav natančen in s kratkimi gibi)
  • zavore pri dinamični vožnji
  • masa avtomobila
  • seznam (serijske) opreme

Aljoša Mrak
FOTO: Saša Kapetanovič
VIDEO: Aleš Pavletič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja